Свет

Крах принципа и логике: Чешка ипак увезла највише руске нафте у последњој деценији

Упркос најавама да ће се одвојити од руских сировина и свеобухватним санкцијама ЕУ, нафта из Русије сада чини скоро две трећине укупног чешког увоза нафте
Крах принципа и логике: Чешка ипак увезла највише руске нафте у последњој деценијиwww.globallookpress.com © Waltraud Grubitzsch/dpa

Увоз руске нафте у Чешку нагло је порастао у првој половини ове године упркос најавама државе да ће се одвојити од руских сировина, открио је у понедељак државни оператер нафтовода "Меро".  

Руска нафта је чинила 49 одсто укупног чешког увоза нафте 2021. године, наредне године је тај удео порастао на 56 одсто, а у првој половини 2023. године Чешка је додатно повећала увоз нафте из Русије који сада чини скоро две трећине, односно 65 одсто укупног увоза. 

Иако је у склопу ЕУ увела свеобухватне санкције Русији, Чешка је увезла највише руске нафте од 2012. године, навели су из чешког државног оператера нафтовода.

"Удео увоза нафте из Русије у односу на увоз из других земаља у првих шест месеци ове године био је 65,35 одсто", наводи се у саопштењу. 

Чешка се нафтом снабдева превасходно из два извора – преко нафтовода "Дружба", којим се нафта преноси из Русије, и преко нафтовода ИКЛ из Немачке, који је повезан са нафтоводом ТАЛ из Италије. 

Праг је добио изузеће од санкција ЕУ јер не може да покрије своје потребе од око седам милиона метричких тона годишње из ИКЛ и ТАЛ. 

ЕУ је забранила увоз нафте из Русије прошлог децембра, али су испоруке преко нафтовода добиле привремена изузећа од ембарга. 

"Дружба", једна од најдужих цевоводних мрежа на свету дужине око 4.000 км, нафту из Русије преноси до рафинерија у Чешкој, Немачкој и Мађарској.

image