Свет

Америчка представница при УН у посети Украјини; Прикупља доказе о "руским злочинима"

Линда Томас-Гринфилд састаће се са лидерима украјинске владе и представницима хуманитарних организација
Америчка представница при УН у посети Украјини; Прикупља доказе о "руским злочинима"Gettyimages.ru © Alex Wong / Staff

Стална представница САД при УН Линда Томас-Гринфилд је допутовала у Украјину, а фокус њене њене посете, како је саопштено, биће "надгледање процеса у ком се документују и чувају докази о злочинима које су починиле руске снаге".

Томас-Гринфилд ће, како наводе, саслушати сведочења преживелих, а током посете поновиће "непоколебљиву подршку Вашингтона Кијеву" и нагласиће потребу за продужењем споразума о црноморском житу, пренео је директор комуникација и секретар за штампу Мисије САД при УН Нејт Еванс.

"Амбасадорка Линда Томас-Гринфилд, представница Уједињених нација данас путује у Украјину како би поновила непоколебљиву подршку Сједињених Држава док Украјина брани своју слободу и територијални интегритет усред бруталне и ничим изазване инвазије Русије", наводи се у саопштењу.

Како је напоменуто у Амбасади САД у Украјини, Томас-Гринфилд ће се састати са челницима украјинске владе. 

"Она ће надгледати процес  документовања и чувања доказа о злочинима које су починиле руске снаге и саслушаће изјаве преживјелих из прве руке", пренели су у саопштењу.

Током састанка, стране ће такође разговарати о глобалној кризи и продужењу Црноморске иницијативе за жито за следећу годину. 

image