Свет

Швајцарски амбасадор: Украјина не разуме концепт неутралности

Украјинцима константно мора да се објашњава позиција званичног Берна, рекао је Клаус Вилд
Швајцарски амбасадор: Украјина не разуме концепт неутралностиwww.globallookpress.com © Valentin Wolf

Људи у Украјини не разумеју швајцарски концепт неутралности, рекао је амбасадор Швајцарске у тој земљи Клаус Вилд и додао да Украјинцима константно мора да се објашњава позиција званичног Берна и став о неутралности. 

Он је посебно указао на украјинске блогере који су "екстремни критичари" швајцарске политике.

Према мишљењу Вилда, најбољи одговор на то је рад на терену. "Што је наша хуманитарна помоћ ефикаснија, то ће нас боље разумети", истакао је дипломата.

У међувремену, Швајцарска је најавила да ће Кијеву послати нови пакет новчане помоћи у вредности од 100 милиона долара.

Алпска земља недавно се нашла под жестоким притиском након што је забранила Немачкој да Украјини испоручи муницију швајцарске производње за оклопна возила за противваздушну одбрану. 

"Швајцарска не може да пристане на захтев за испоруку ратног материјала швајцарског порекла у Украјину", саопштила је влада прошле недеље, позивајући се на Закон о неутралности.

Према том закону, забрањена је испорука швајцарског оружја државама које су учеснице у међународним оружаним сукобима.

Крајем октобра, из владе у Берна поручили су да неће мењати политику неутралности "упркос инвазији Русије на Украјину", као и да "тренутна политика пружа довољно простора да се неутралност користи као инструмент швајцарске спољне и безбедносне политике у садашњем међународном контексту".

image
VV inauguration
banner