Свет

Друштвено освешћена Тереза Меј: Носила сам мајицу са натписом "Овако изгледа феминисткиња"

Бивша британска премијерка позната по подршци трансродним особама и прогону миграната, поручује да је "друштвено освешћена"
Друштвено освешћена Тереза Меј: Носила сам мајицу са натписом "Овако изгледа феминисткиња"Getty © WPA Pool / Pool

Бивша премијерка Велике Британије Тереза Меј поручила је да је "друштвено освешћена".

Меј је за радио "Тајмс" рекла да је она неко ко "признаје да се дискриминација дешава", али је оценила да је термин "друштвене освешћености" (воук) почео пречесто да се користи "као део апсолутизма и поларизације политике".

На питање да ли се тај термин може применити и на њу, Меј је рекла: "Да! То је као када су ме питали у стара времена, да ли сам феминисткиња. Па, носила сам мајицу на којој је писало 'Овако изгледа феминисткиња'".

Меј, коју је њена Конзервативна партија збацила 2019. године у јеку брегзит драме, отворено је подржавала трансродне особе због чега се и нашла у сукобу са торијевцима.

Као премијерка, изнела је планове за омогућавање самоидентификације - да људи могу да дефинишу сопствени пол без медицинске дијагнозе родне дисфорије. Њен наследник Борис Џонсон одустао је од тих планова, а Меј је упозорила да је Велика Британија у опасности да "склизне у прошлост" када је реч о правима ЛГБТ особа.

Меј је такође одговорна за политику "непријатељског окружења" са циљем да смањи приступ јавним услугама за мигранте без докумената, док је скандал "виндраш" довео до тога да су људи који су легално дошли у Уједињено Краљевство са Кариба пре неколико деценија погрешно депортовани и малтретирани, подсећа "Политико".

image