Свет

"Дојче веле": Американци ће "одржати лекцију" Бајдену

Мање од 40 одсто бирача задовољно Бајденом, а исход међуизбора одлучиће и о томе да ли ће он моћи да се кандидује 2024. године
"Дојче веле": Американци ће "одржати лекцију" Бајденуwww.globallookpress.com © © Dominick Sokotof

На међуизборима у САД гласа се за Сенат и Представнички дом, али ће многи Американци искористити ову прилику да Бајдену "одрже лекцију", а његов противник Трамп би од тога имао очигледне користи, пише "Дојче веле".

Председник Џозеф Бајден покушава да америчким грађанима пренесе поруку да ови избори нису референдум о њему, већ избор између две потпуно различите идеје о Америци.

Међуизбори су, међутим, увек обрачун са председником, сматра "Дојче веле". Бајденове демократе и даље имају већину у Сенату и Представничком дому, али многи бирачи желе да "казне Бајдена".

Инфлација посебно тешко погађа сиромашније Американце, а у великим градовима, који су по правилу упоришта Демократске странке, пораст насиља постаје све важнија тема.

Демократе су фрустриране

Незадовољство расте и унутар саме Демократске странке. "Демократе су фрустриране, јер не виде напредак који им је обећан", каже Капри Кафаро, ванредни професор на Америчком универзитету у Вашингтону.

"Присталице демократа никада нису биле претерано заинтересоване за Бајдена," додаје Кафаро. Овде се пре радило о повратку на неку врсту "политичке нормалности."

Трамп никада није нестао са политичке сцене, а многи Бајденови планови су пропали, попут обуздавања насиља ватреним оружјем, јачања грађанских права или заштите мањина. Заправо, од Бајденових великих обећања није остало много. Овом списку неуспеха треба додати и хаотично бекство из Авганистана, конфликт у Украјини, као и растућу инфлацију.

Мање од 40 одсто бирачког тела је задовољно Бајденом, а исход ових међуизбора одлучиће и о томе да ли ће Бајден моћи поново да се кандидује 2024. године.

Трамп је за следећу недељу најавио да ће дати "важну изјаву" 15. новембра на свом имању Мар-а-Лаго на Флориди. Верује се да ће тада саопштити одлуку да ли ће се поново кандидовати на председничким изборима.

Трампов утицај на републиканце је у овом тренутку већи него икад. У многим државама републикански кандидати су успели да се кандидују у оквиру странке зато што су имали његову подршку. Такође, они су давали изјаве о намештеним изборима и остављали отвореним питање да ли ће признати резултате избора уколико на њима изгубе.

Демократе сањају о "новом Обами"

Ипак, чак и ако републиканци освоје важна места на међуизборима, то не значи да ће се Трамп поново кандидовати као председнички кандидат. Трампова популарност је само између 36 и 38 одсто, тврди Чарлс Френклин, истраживач јавног мњења са Универзитета Маркет. А то још није довољно за победу на следећим изборима.

Зато републиканци траже неког кандидата сличног Трампу, али без његовог баласта. Рон де Сантис, гувернер Флориде, можда је један од тих кандидата, који је, узгред, тридесетак година млађи од Трампа. У Аризони се уздиже Кери Лејк, бивша телевизијска новинарка, која жели да постане гувернер ове државе.

За републиканце се поставља питање да ли им је Трамп уопште потребан ако је "трампизам" већ увелико пустио корење у њиховој странци и има "свежијих лица", као што су Де Сантис и Лејкова?

Слична ситуација је, међутим, и са демократама, тврди доцент политичких наука Капри Кафаро: "Да су демократе имале алтернативу Џозефу Бајдену, они би га већ одбацили. Демократе сањају о неком новом Обами."

image