Свет

Важно обраћање Трампа 15. новембра: Колико је реална његова кандидатура?

Спекулише се да ће некадашњи амерички председник за недељу дана објавити да ли ће се поново кандидовати за првог човека САД
Важно обраћање Трампа 15. новембра: Колико је реална његова кандидатура?AP © Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

За недељу дана могла би бити разрешена дилема да ли ће се Доналд Трамп трећи пут кандидовати за председника Сједињених Америчких Држава. О томе америчка јавност бруји недељама уназад, а Трамп је јуче у Охају најавио је важно обраћање за 15. новембар.

У самом финишу предизборне трке за места у Конгресу и Сенату, одржани су велики страначки скупови, али је сву пажњу украо Трамп, како то констатује "Њујорк тајмс", који је при крају деведесетоминутног говора рекао да ће имати важно обраћање из своје резиденције Мар-а- Лаго у Палм бичу. Али је додао и да не жели да било шта одвлачи пажњу од изборног дана. 

"У 2024. години вратићемо нашу величанствену Белу кућу", рекао је Трамп у једном тренутку свог говора.

Он није прецизирао ко ће бити тај ко ће то учинити, навео је "Волстрит џорнал", преносећи његове речи са страначког скупа.

Трамп је најавио и летос да ће објавити одлуку хоће ли се кандидовати за председника, али му је наводно саветовано да са тим причека, како не би одвраћао пажњу јавности са републиканаца који се налазе у трци за места у Конгресу и Сенату на међуизборима.

Са наговештајима, међутим, није престао. Прошле недеље у Ајови рекао је да "како би учинио нашу земљу поново успешном, безбедном и величанственом, врло, врло, врло, вероватно ћу урадити то поново", уз поруку присталицама да ће одлуку сазнати ускоро.

За Трамповог противкандидата на претходним председничким изборима, Џозефа Бајдена, који је дан пре гласања био на страначком скупу у Колумбији, процењује се да ће пресуднији бити међуизбори који се управо одржавају и који би могли значајно да пољуљају демократе будући да су прогнозе да републиканци имају велике шансе да однесу победу.

 

image