Свет

Париз неће следити пример других земаља ЕУ: Без забране уласка руских аутомобила

Француска неће мењати никаква правила, саопштила је амбасада те земље у Русији
Париз неће следити пример других земаља ЕУ: Без забране уласка руских аутомобилаwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Париз не намерава да следи низ других европских земаља у увођењу забране уласка аутомобила са руским регистарским таблицама, саопштила је амбасада Француске у Русији, преноси ТАСС.

"У овом тренутку, Француска неће мењати никаква правила. Неке земље, попут Финске и Пољске, промениле су своја правила, али Париз не планира да их мења", наводи се у саопштењу.

Наиме, балтичке државе су 13. септембра увеле забрану уласка аутомобила са руском регистрацијом на своју територију. Ограничења се примењују без обзира да ли власник руског аутомобила има боравишну дозволу, или држављанство једне од земаља Европске уније. Финска и Пољска су следиле пример ових земаља. 

Претходно, Летонија, Литванија и Естонија нису успеле да се договоре о јединственом приступу одузимању аутомобила са руском регистрацијом. 

Подсетимо, Европска комисија је 10. септембра потврдила новину у закону о санкцијама, према којој Руси више неће моћи да уђу у земље ЕУ са аутомобилима регистрованим у Руској Федерацији. То ће се третирати као забрањени увоз.

Осим тога, Русима је забрањено да превозе личне ствари, што подразумева и паметне телефоне, лаптопове, фотоапарате, козметику, накит, производе од коже и крзна, кофере, па чак и тоалет папир.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на ту новину, рекавши да забрана коју ЕУ уводи руским држављанима која се тиче уноса личних ствари у земље чланице нема никакве везе са санкцијама, већ је у питању расизам западних званичника.

image