Свет

Пољски председник о Украјини и житу: Као дављеник, утопиће и особу која га спасава

Постоје пословни кругови у Украјини који имају интерес да што пре по најмањој могућој цени продају жито, ми морамо да се одбранимо од тога, рекао је Анджеј Дуда
Пољски председник о Украјини и житу: Као дављеник, утопиће и особу која га спасава© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Украјина би требало да се подсети да је добила помоћ од Пољске, рекао је пољски председник Анджеј Дуда коментаришући реакцију Кијева на забрану увоза украјинског жита коју је Варшава најавила како би заштитила своје пољопривреднике, како су образложили.

"Добро би било да се Украјина сети и да смо ми транзитна земља за њих", рекао је Дуда новинарима у Њујорку након свог обраћања Генералној скупштини Уједињених нација.

Пољска, Словачка и Мађарска најавиле су забрану увоза жита из Украјине, након што је Европска комисија одлучила да не продужава исту забрану која је важила у пет чланица ЕУ, преноси Ројтерс. Осим три поменуте земље, забрана ЕУ односила се и на Бугарску и Румунију.

Украјина је позвала на конструктивни дијалог, док су из Светске трговинске организације потврдили да је Кијев начинио први корак ка подношењу жалбе овој организацији у вези са забраном. Дуда је изјавио да ако Украјина поднесе жалбу, Пољска ће разјаснити ситуацију пред судом.

Он је подвукао да се забрана односи на увоз, али не и транзит украјинског жита.

"Постоје пословни кругови у Украјини који имају интерес да што пре по најмањој могућој цени продају жито", истакао је пољски председник.

Ми морамо да се одбранимо од тога, додао је Дуда.

"Упоредио бих то са дављеником. Дављеник је изузетно опасан јер може да вас повуче са собом у дубине. Он може буквално да утопи спасиоца", истакао је пољски председник.

image