Економија

Повећање цене нафте је већи ризик за Европу него за САД

Претходни скок цена нафте већ је имао потпуно другачији утицај на два економска региона јер је Европа велики увозник нафте, док потражња у САД није била толико погођена, рекла је главни економиста ОЕЦД-а Клер Ломбардели
Повећање цене нафте је већи ризик за Европу него за САД© © Cfoto

Европа је у већем ризику од повећања цене нафте него Сједињене Америчке Државе, и биће јој теже да избегне спори раст и високу инфлацију, рекла је главни економиста Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) Клер Ломбардели.

Претходни скок цена нафте већ је имао потпуно другачији утицај на два економска региона јер је Европа велики увозник нафте, док потражња САД није била толико погођена, рекла је Ломбардели новинарима у Паризу, а преноси "Блумберг".

Та различитост се одсликава у ажурираним прогнозама ОЕЦД-а објављеним раније, а према којима су повећани изгледи за економски раст САД-а, а смањени они за еврозону, додала је она.

Раст цене нафте од 25 одсто од маја већ утиче на подизање потрошачких цена у појединим земљама и то на начин који је "очигледно недобродошао", каже економиста. Подсећа се да је цена нафте достигла десетомесечни максимум након што је одлука ОПЕК+ да смањи производњу извршила притисак на тржиште.

"Као што већ знамо, то ће утицати на смањивање кућног буџета и на потражњу. То у великој мери зависи од обима утицаја цене нафте на одређене земље и од њихове релативне позиције увозника или извозника", истакла је Ломбардели.

image