Свет

Саудијска Арабија све ближе нормализацији односа са Израелом, Палестина остаје веома важна

Саудијци су рекли да је напредак ка стварању палестинске државе услов за било какав споразум
Саудијска Арабија све ближе нормализацији односа са Израелом, Палестина остаје веома важна© Tanjug/AP Photo/Evelyn Hockstein, Pool

Саудијски престолонаследник и де факто лидер Мухамед бин Салман рекао је у интервјуу за "Фокс њуз" да су ставови Саудијске Арабије и Израела о питању нормализације односа двеју земаља све ближи, али да питање положаја Палестинаца остаје "веома важно".

Саудијска Арабија и САД преговарају о великом споразуму у којем би та краљевина нормализовала односе са Израелом у замену за америчке одбрамбене гаранције и помоћ у развоју сопственог цивилног нуклеарног програма.

Саудијци су рекли да је напредак ка стварању палестинске државе услов за било какав споразум, што би могло да буде значајна препрека у споразумима са десничарском владом у Јерусалиму.

"За нас је палестинско питање веома важно. Морамо то да решимо", рекао је он. У одломцима који су објављени уочи емитовања емисије, он је додао да је до сада било добрих преговора.

"Морамо да видимо куда идемо", рекао је саудијски престолонаследник. "Надамо се да ћемо постићи циљ, да ћемо олакшати живот Палестинцима и добити Израел као играча на Блиском истоку."

Принц је демантовао извештаје да су разговори прекинути, рекавши да су "сваким даном све ближе (споразуму)".

Амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бењамин Нетанијаху јуче су рекли да ће заједно радити на постизању споразума о успостављању дипломатских односа између Израела и Саудијске Арабије

Нетанијахуова канцеларија је касније саопштила да се састанак "углавном бавио начинима за успостављање историјског мировног споразума између Израела и Саудијске Арабије, који би у великој мери могао да убрза окончање арапско-израелског сукоба и олакша успостављање економског коридора за повезивање Азије, Блиског истока и Европе".

Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је новинарима у среду да је најбоље да лидери Израела и Саудијске Арабије "разговарају о томе колико мисле да су блиски и где мисле да су у процесу", напомињући да свака земља мора да доносе суверене одлуке.

image