Свет

Америка тражи одговоре од Пољске: Раздор у НАТО-у због Украјине?

Пољска ће наставити да подржава Украјину, али тачан став ове земље о савезништву са Кијевом није потпуно јасан
Америка тражи одговоре од Пољске: Раздор у НАТО-у због Украјине?

Сједињене Америчке Државе од Пољске траже да појасни изјаве о прекиду војне помоћи Украјини које су званичници те државе дали, преноси "Блумберг", позивајући се на вишег представника америчког Министарства одбране.

Према речима извора, Пољска ће наставити да подржава Украјину, али тачан став ове земље о савезништву са Кијевом није потпуно јасан. Он, такође, тврди да несугласице између савезника нису довеле до пукотина у јединству коалиције за подршку Украјини.

Подсетимо, пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је раније ове недеље да је та земља престала да испоручује оружје Украјини.

Овај веома јавни спор између Кијева и Варшаве, који је започео одлуком Пољске да прошири забране на увоз јефтиног украјинског жита, изненада је довео у питање јединство које је дефинисало однос између два суседа. Осим тога, конфликт прети да угрози солидарност коју европске државе пружају Украјини.

"Блумберг" наводи да пољске дипломате тврде да ће се војна подршка Варшаве Кијеву наставити, иако у мањем обиму. Извор за поменути медиј каже да би за Украјину било лоше да остане без подршке Пољске, јер би то могло да угрози јединство у НАТО-у.

image