Свет

"Блумберг": Упркос санкцијама, руска економија наставља да расте

Прогнозиране стопе раста руског БДП-а приближне су онима из периода пре пандемије ковид 19, пише амерички медиј
"Блумберг": Упркос санкцијама, руска економија наставља да растеwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Руски економисти сматрају да се економија земље прилагодила упркос трошковима због почетка Специјалне војне операције и услед међународних санкција, те да ће наставити са растом у наредним годинама, пише "Блумберг".

Министарство економије Руске Федерације предвиђа да ће раст руског бруто домаћи производа износити 2,8 одсто у текућој години, а 2,3 одсто у наредне две, према макроекономској прогнози за период до 2026. године, о којој се разговарало на састанку Владе Русије у петак, а у коју је "Блумберг" имао увид. Амерички медиј додаје да ће, према прогнози, раст руског БДП-а износити 2, 2 одсто у 2026. години.

Како истиче "Блумберг", ове стопе раста приближне су онима из периода пре пандемије ковида, а вероватно су потпомогнуте способношћу Москве да преусмери трговину усред западних санкција, повећањем војне производње и растућом потражњом међу потрошачима.

Прогноза је кључни документ за планирање буџета током наведених година и тек треба да буде одобрена.

Руско Министарство економије такође оцењује да ће инфлација у наредне три године износити око 4 одсто, а што је у складу са циљаним стопама инфлације; да вредност валуте неће прећи 87, 4 рубље по долару, као и да просечна цена нафте неће пасти испод 66, 3 долара по барелу, наводи се у документу.

Руска индустрија се опоравила у периоду између априла и јуна након минималног раста или падова у претходна три квартала, показују подаци руског савезног завода за статистику. Производња је скочила за 10,6 одсто у другом кварталу након раста од 0,3 одсто у периоду јануар-марта и пада у другој половини 2022. године.

image