Економија

Дерипаска за "Фајненшел тајмс": Русија се показала отпорном на санкције Запада

Олег Дерипаска, који је под личним санкцијама САД од 2018. и ЕУ од 2022, рекао је да су га путовања у Азију уверила да ће се земље Глобалног југа одупрети притисцима да се придруже западним санкцијама Русији
Дерипаска за "Фајненшел тајмс": Русија се показала отпорном на санкције Западаwww.globallookpress.com © Igor Russak

Један од најбогатијих људи Русије, Олег Дерипаска рекао је за "Фајненшел тајмс" да је Русија пребродила санкције Запада и да је Москва успела да се одупре притисцима који су претили да изолују њену економију, а да је то урадила развијањем нових трговинских веза са Глобалним југом и повећањем инвестиција у домаћу производњу.

Он је истакао да се приватни сектор у међувремену показао снажнијим него што је он очекивао само неколико месеци раније. Додао је да је изненађен флексибилношћу приватног бизниса и напоменуо да је очекивао да ће трећина фирми пропасти, али да је тај проценат много мањи.

"Да, постоји ратна потрошња и све ове врсте субвенција и владине подршке, али ипак је то изненађујуће ниско успоравање. Приватни бизнис је нашао свој начин да функционише и то успешно", сматра Дерипаска.

"Фајненшел тајмс" наводи да је очигледна отпорност Русије, упркос томе што је одсечена од глобалних тржишта и ланаца снабдевања, била тачка поноса за председника Владимира Путина, који је прошле недеље рекао да је "фаза опоравка руске привреде завршена" након што је "претрпела спољни притисак без преседана".

Русији је Запад увео бројне санкције, али је ипак успела да избегне оне од стране Г7 на велику већину свог извоза нафте. ММФ је прогнозирао да ће бруто домаћи производ Русије порасти за 1,5 процената ове године и 1,3 процента у 2024. Путин је прошле недеље изнео прогнозу која предвиђа раст од 2,8 процената ове године, што је више него дупло од максимума који је његов кабинет предвидео у априлу.

Коментари Дерипаске, оснивача водећег произвођача алуминијума "Русала" и енергетске компаније "Ен+", указују на растуће поверење међу московском елитом да је Русија изашла релативно неоштећена, упркос бојазни на почетку Специјалне војне операције да ће санкције уништити економију.

"Увек сам сумњао у то чудесно оружје (Wunderwaffe), како су Немци говорили, о санкцијама. Уложили смо толико напора да свет учинимо глобалним, у смислу трговине, инвестиција, токова информација. Санкције су нека врста инструмента из 19. века и не видим да то може бити ефикасно у 21. веку", рекао је Дерипаска, чије богатство руско издање часописа "Форбс" процењује на 2,5 милијарди долара. 

"Кини и Индији су потребни руски ресурси"

Да би објаснио отпорност економије, Дерипаска је указао на улагање Кремља у индустрију и напоре да се неефикасна државна предузећа која доминирају привредом приморају да повећају капацитете, делимично као подршку ратним напорима.

Дерипаска, који је под личним санкцијама САД од 2018. и ЕУ од 2022, рекао је да су га путовања у Азију уверила да ће се земље Глобалног југа одупрети притисцима да се придруже западним санкцијама, нудећи Русији спас.

"Знате, ови људи треба да хране милијарду људи сваки дан, а ви тражите од њих да се потчине или пате. То је била тешка грешка људи који су мислили да могу да искористе овај механизам да изврше притисак на аутократске режиме", сматра Дерипаска.

Трговина са Кином порасла је за 32 одсто на годишњем нивоу у првих осам месеци 2023. на 155 милијарди долара, док се трговина са Индијом утростручила у првој половини године на 33 милијарде долара, говоре подаци које су објавиле "РИА Новости".

"У међувремену, руско богатство природним ресурсима чини је превише атрактивним трговинским партнером за земље које зависе од њеног извоза енергије, метала и хране да би их напустиле. Од наредне милијарде људи који ће се ускоро родити, 70 одсто ће бити у овом региону. Суочимо се са стварношћу. Они желе развој, потребни су им руски ресурси, руска решења, трговина са Русијом", напомиње Дерипаска.

image