Свет

После Обаме све је могуће: Зеленски главни кандидат за Нобелову награду за мир

Аналитичари сматрају да би, осим Зеленског и Неваљног, активисти за права жена, староседелачког становништва и заштиту животне средине такође могли да буду потенцијални лауреати
После Обаме све је могуће: Зеленски главни кандидат за Нобелову награду за мирwww.globallookpress.com © Abdelwaheb Omar

Украјински председник Владимир Зеленски и руски опозиционар Алексеј Наваљни су међу фаворитима за овогодишњу Нобелову награду за мир, али аналитичари сматрају да би активисти за права жена, староседелачког становништва и заштиту животне средине такође могли да буду потенцијални лауреати.

Како преноси Ројтерс, иако је Зеленски главни кандидат, мало је вероватно да ће украјински председник као ратни лидер бити добитник награде за мир. Истовремено, шансе Наваљног су умањене, јер је руски опозиционар награду добио и прошле и претпрошле године.

Директор Института за истраживање мира у Ослу Хенрик Урдал је рекао да би Комитет могао да одлучи да ове године награди допринос активиста миру.

Он је навео да би награда за Илхама Тохтија или неког другог активисту у Кини ставила у фокус, како је навео, "све ауторитарнију владавину Пекинга".

Урдал је као потенцијалног добитника истакао и Иранку Наргес Мохамади, која се бори за права жена и против смртне казне, а тренутно се налази у затвoру.

Међу могућим активистима добитницима Нобелове награде за мир је и Махбубај Серај из Авганистана која, упркос забрани владајућих талибана, наставља да води кампању за права девојчица на образовање и друга права жена и не планира да напусти Кабул.

"Мислим да би можда највероватнији кандидати били браниоци људских права", рекао је Урдал.

image