Свет

Канабис - скривени заједнички интерес белгијске европосланице и њеног сина бизнисмена

Марија Арена је европосланица која је истраживана због наводне умешаности у корупциони скандал "Катаргејт" и лобиста је за медицински канабис у Европском парламенту, а њен син, како је откривено, продаје управо канабис са ниском дозом ТХЦ
Канабис - скривени заједнички интерес белгијске европосланице и њеног сина бизнисменаGetty © Photo by Uriel Sinai/Getty Images

Социјалистичка посланица Европског парламента из Белгије Марија Арена, чију је имовину овог лета претресала полиција у вези са скандалом "Катаргејт", има истакнуту улогу у напорима за усклађивање закона ЕУ о канабису у Европском парламенту.

Њен син Уго Лемер суоснивач је компаније БРЦ која продаје производе направљене од екстракта канабиса са малом дозом ТХЦ-а, психоактивног састојка у канабису, који су легални у већини земаља ЕУ, укључујући и у Белгији, пише "Политико".

Лемеров посао са канабисом већ је био у центру пажње због сукоба интереса у јуну када се испоставило да је компанију БРЦ основао са сином Мишела Клеза, судије који води истрагу о "Катаргејту".

Поред тога, полиција је у Лемеровој кући у току рације имовине његове мајке открила 280.000 евра у готовини.  

Интереси мајке и сина неретко су се преклапали, укључујући и у децембру 2019. године када је Арена била домаћин дебате о канабису у Европском парламенту.

Догађај је организовао АКТИВЕ, удружење за трговину канабисом које наводи Лемера као свог председника на подручју Бенелукса. АКТИВЕ је дебату означио као "први велики догађај у Европском парламенту који се тиче канабиса".

Арена је рекла да њена организација тог догађаја није представљала сукоб јер "ни на који начин није промовисала приватни интерес, већ предмет општег интереса".

Догађај се тицао доступности терапеутског канабиса медицинским пацијентима, а не рекреативног коришћења канабиса, рекла је она тим поводом.

Међутим, како пише "Политико", нису сви били тако убеђени у њене речи.

Генерални секретар невладине организације Европски медицински канабис Стјуарт Ламби рекао је да се држао подаље од догађаја.

"У Бриселу је било мање-више јавно познато да су Арена и Уго Лемер повезани, тако да смо сматрали да је умешаност компаније АКТИВЕ у њен догађај био очигледан сукоб интереса", рекао је он.

Арена је такође једна од оснивача лобистичке групе за медицински канабис у Европском парламенту назване Европска алијанса за медицински канабис, која има за циљ усклађивање закона о канабису широм ЕУ. За ту иницијативу се наводи да ви могла да помогне Лемеровом предузећу.

Водећи посланик ЕУ који стоји иза алијансе Алекс Агијус Салиба рекао је да Арена није открила да је њен син део спорне индустрије. Како је додао, "очигледно је да ће усклађивање закона за које се залажу помоћи Лемеру, било директно или индиректно".

БРЦ, између осталог, продаје ЦБД производе "Санта Марија", "Мастер куш" и "Амнезија" који су легализовани након измене белгијског закона којом је дозвољена продаја пупољака канабиса са ниским садржајем ТХЦ-а као дуванских производа.

"Очекујемо да ће остатак Европе ићи у истом правцу, што је огромна прилика за нас. Још увек чекамо на усклађивање законодавних оквира широм ЕУ", рекао је Лемер у интервјуу 2019. године.

Његова мама је рекла за веб портал "Бедрокан" у септембру 2020. године да је прво планирала да обезбеди "нови правни оквир ЕУ" за медицински канабис, а затим да предузме "даљи корак" и постигне напредак у законодавству када је у питању коришћење канабиса изван медицинске употребе.

Лемеров адвокат је за "Политико" рекао да неће коментарисати. Арена је у септембру рекла медијима да пронађени новац нема никакве везе са њом или "Катаргејтом" и негира да је урадила било шта било нелегално.

image