Свет

Писторијус: Још увек ништа од ракета "таурус" за Кијев, а ни обуке за ловце Ф-16

Не верујем да би Немачка могла да постане зараћена страна због испоруке оружја Украјини, али Бундесвер је спреман за могућу кризну ситуацију, рекао је немачки министар одбране
Писторијус: Још увек ништа од ракета "таурус" за Кијев, а ни обуке за ловце Ф-16www.globallookpress.com © IMAGO/Robert Schmiegelt

Берлин и даље остаје један од најважнијих добављача оружја Украјини, без обзира што нећу лично учествовати састанку савезника Украјине у америчкој бази Рамштајн у Немачкој, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус.

"Немачка снабдева Кијев оружјем, потрошним материјалом и обучава војнике. До краја године биће их више од 10.000, а и тестирају се могућности да се повећа број обучених војника Оружаних снага Украјине", казао је Писторијус у интервјуу за "Билд".

Како је додао, муниција је оно што је Украјини најпотребније, па ће и она играти значајну улогу у новом пакету војних залиха. 

"Немачка ће Украјини испоручити експлозиве, минобацачку муницију, рударске ракете, заштићена возила, системе за деминирање, зимску одећу и генераторе за струју и топлоту у укупном износу од 400 милиона евра. Међутим, крстареће ракете 'таурус' које желе Украјинци нису укључене у нови пакет", прецизирао је.

Писторијус је додао да је Немачка на другом месту у свету по војној подршци Украјини и да то Украјинци веома цене, о чему изнова говоре током преговора.

"Немачка снабдева Кијев својим најбољим примерцима војне опреме, као што су тенк 'леопард 2А6' и ПВО систем ИРИС Т СЛМ, али 'таурус' још није уврштен на ову листу. Одговорност савезне владе је да пажљиво одмери сваки трансфер оружја", објашњава министар, истакавши да кашњење у вези са испоруком оружја није повезано са неповерењем у Кијев. 

Писторијус је додао да Немачка такође неће учествовати у програму обуке украјинских пилота за ловце Ф-16. 

"У коалицији ловаца други партнери показују своје снаге, уместо тога ми своју помоћ фокусирамо на артиљерију, противваздушну одбрану, борбена оклопна возила и инжењеријске способности. Приближава се јесен, па је Бундесвер сада заузет снабдевањем украјинских оружаних снага топлом одећом и генераторима", указао је.

Говорећи о политичкој димензији сукоба, Писторијус је признао да "не може да предвиди да ли ће Кијев успети да победи у сукобу".

"Истина је да се морамо припремити на све, укључујући и то да би рат могао да се одужи. Не верујем да би Немачка могла да постане зараћена страна због испоруке оружја Украјини. Не видим ту опасност, али Бундесвер је спреман за могућу кризну ситуацију", закључио је немачки министар одбране.



image