Свет

Аустријски пуковник открива колико је "леопарда" остало Украјини: Ефикасност им је мања од очекиване

Пуковник аустријске војске сматра да је од око 90 испоручених тенкова "леопард", најмање трећина уништена или оштећена
Аустријски пуковник открива колико је "леопарда" остало Украјини: Ефикасност им је мања од очекиванеwww.globallookpress.com © Armin Weigel/dpa

Украјинска војска изгубила је до трећине тенкова "леопард" које је испоручио Запад, рекао је пуковник аустријских оружаних снага Маркус Рајснер за "Велт".

Испоставило се да је ефикасност тенкова "леопард 2" далеко мања од очекиване, приметио је пуковник. "Од отприлике 90 испоручених тенкова овог типа, најмање трећина је уништена или оштећена", сматра он.

Притом, како наводи Рајснер, савезници Украјине су "само делимично" испунили своја обећања о снабдевању војне опреме.

Украјинска контраофанзива на јужнодоњецком, артјомовском и запорошком правцу почела је 4. јуна. Кијевски режим је у борбу укључио јединице које су обучавали НАТО инструктори као и западну војну опрему. Међутим, нису успели да постигну значајан успех ни у једном правцу.

Према речима руског министра одбране Сергеја Шојгуа, само у септембру руске трупе уништиле су више од 17 хиљада украјинских војника и 2.700 комада оружја, укључујући седам америчких борбених возила пешадије "бредли", 77 америчких артиљеријских система М777, два немачка тенка "леопард" и један британски "челенџер 2", а такође и више од 50 самоходних топова произведених у Немачкој, Француској, Пољској и САД.

image