Свет

Бивши саветник Меркелове: Нисмо погрешили што смо сарађивали са Путином

Ларс-Хендрик Рулер подсећа да економски раст не би био изводљив да није постојала сарадња са Русијом око испорука гаса и наводи да је у то време постојао друштвени консензус о том питању
Бивши саветник Меркелове: Нисмо погрешили што смо сарађивали са Путиномwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Бивши главни економски саветник Ангеле Меркел Ларс-Хендрик Рулер изјавио је да Немачка није погрешила тиме што је сарађивала са председником Русије Владимиром Путином како би обезбедила велике залихе гаса.

"То нам је помогло да остваримо велике стопе раста у периоду од 10-15 година и да платимо ствари које другачије не би могли да имамо, које на други начин не би биле изводљиве", истакао је Рулер у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Меркелова, која је била немачка канцеларка од 2005. до 2021. није имала много избора него да се клади на руски гас након што је одлучила да постепено укине нуклеарну енергију, оценио је њен некадашњи саветник. 

"Можете расправљати да ли је то био прави потез који је требало повући, али постојао је друштвени консензус по том питању у оно време", рекао је Рулер и додао да би наравно поступили другачије, да су знали оно што сада знају. 

Меркелова је дуго важила за западног лидера који најбоље познаје Путина, али је њена политика критикована као превише мека према руском председнику.

image