Свет

Украјински пoлитичар одговорио Меркеловој: За покушај спречавања рата добила јефтин руски гас

Михаил Подољак критиковао је и инсистирање Ангеле Меркел на дипломатији и преговорима, упитавши је о чему има да се преговара
Украјински пoлитичар одговорио Меркеловој: За покушај спречавања рата добила јефтин руски гас© AP Photo/Efrem Lukatsky/Танјуг

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел учинила је да Стари континент буде потпуно зависан од руских енергената, оценио је данас саветник украјинског председника Михаил Подољак.

Он је критиковао изјаву Меркелове да је учинила све што је могла да спречи избијање руско-украјински сукоб.

"Бивша канцеларка Меркел, која је Европу учинила потпуно зависном од руских енергената, правда се: 'Учинила сам све што је било могуће да спречим да Русија започне рат и за то сам добила... јефтини руски гас'. Фантастично", написао је Подољак на Твитеру.

Он је критиковао и инсистирање Меркелове на дипломатији и преговорима, упитавши је о чему има да се преговара.

"Опет о јефтином гасу из Русије? Али да ли то мора бити по цену уништених украјинских територија и стотина хиљада невиних украјинских живота? И што је најважније - са ким? Са званично признатим међународним ратним злочинцима? После 430 дана бруталног рата, да ли је заиста могуће тако дубоко презирати слободу, тако отворено игнорисати руске масакре и тако отворено мрзети право Украјине на самоодбрану", навео је Подољак.

Он је бившој канцеларки поручио да, уколико не може да исправи грешке из прошлости, престане са правдањем и охрабривањем агресора.

Меркелова је у јучерашњем интервјуу за лист "Цајт" изјавила да је употребила сва могућа средства која су јој била на располагању у покушају да спречи избијање војне операције у Украјини.

"То што није успело, није доказ да је било погрешно покушати", нагласила је бивша канцеларка Немачке.

Она је навела да је много разговарала са бившим председником Украјине Петром Порошенком и акутелним украјинским председником Влдимиром Зеленским.

"Председник Зеленски је био веома критичан према споразумима из Минска. Он је то рекао већ током своје предизборне кампање када је изјавио да их сматра неизводљивим", рекла је Меркел.

У интервјуу за немачки лист, објављеном у децембру прошле године, бивша канцеларка изјавила је да су мировни споразуми из Минска 2014. године били само куповина времена за Украјину.

Она је навела да је "свима било јасно" да је реч о замрзнутом конфликту и да проблем није решен.

Руски председник Владимир Путин касније је поручио да је изјава бивше канцеларке потпуно неочекивана и разочаравајућа.

image