Свет

Британија наставља са претњама: Борбени авиони "Тајфун" стижу у Пољску

Уједињено Краљевство тврди да тим потезом желе да подрже свог НАТО савезника против све веће руске претње, док Кремљ упозорава да Алијанса све више шири опсег деловања под маском "обуздавања руске агресије"
Британија наставља са претњама: Борбени авиони "Тајфун" стижу у Пољскуwww.globallookpress.com © Marcin Banaszkiewicz/Fotonews

Британски министар одбране Грант Шапс саопштио је да Уједињено Краљевство распоређује борбене авионе "Тајфун" у Пољској, што је потез који је приписао потреби да "заштите свог савезника од Русије", преносе "РИА Новости".

"Као одговор на захтев наших пољских пријатеља, шаљемо "Тајфуне" у Пољску да подржимо нашег НАТО савезника против све веће претње руског мешања", рекао је Шапс на конвенцији Конзервативне странке.

Он је такође навео да је распоређивање борбених авиона у Пољској уочи избора снажан сигнал да Британија подржава слободу и демократију међу својим савезницима.

У Пољској су за 15. октобар заказани парламентарни избори.

Последњих година Русија је известила незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Алијанса проширује деловање и назива то "обуздавањем руске агресије", пишу "РИА Новости".

Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања НАТО снага у Европи. Кремљ је напоменуо да Руска Федерација никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

image