Свет

Краљ и милијардер: "Гардијан" открио колико је богат Чарлс III

Имовина монарха укључује акције, аутомобиле, накит, имања, коње, ретке поштанске марке и вредна уметничка дела, а истраживање подвлачи посебну привилегију породице Виндзор - потпуни имунитет од пореза на наследство
Краљ и милијардер: "Гардијан" открио колико је богат Чарлс IIIwww.globallookpress.com © Stephen Lock

Краљ Чарлс III је наследио имовину која се, према опсежном истраживању "Гардијана", процењује на скоро две милијарде фунти.

Лично богатство монарха је у великој мери скривено од очију јавности и немогуће је сазнати праву вредност његове имовине.

Међутим, "Гардијан" је спровео обухватну ревизију краљеве имовине, од сеоских имања и драгуља, преко слика Монеа и Далија, аутомобила "ролс-ројс" и расних коња, све до драгоцених поштанских марака.

Истраживање подвлачи посебну привилегију породице Виндзор: потпуни имунитет од пореза на наследство. То је оно што је омогућило Чарлсу да наследи мајчино богатство без уплате и једног свог пенија у јавну касу.

Све у свему, Чарлсово приватно богатство процењује се на 1,815 милијарди фунти.

Краљ исти као сви други!?

Реагујући на истраживање "Гардијана", краљев портпарол је саопштио: "Иако не коментаришемо приватне финансије, ваше бројке су веома креативна мешавина спекулација, претпоставки и нетачности."

Бакингемска палата је одбила да понуди алтернативне бројке, инсистирајући да би оне требало да "остану приватне, као када је реч о било којој другој особи."

Међутим, истраживање краљевске имовине открива да се она веома разликује од имовине било ког другог појединца.

Ова имовина садржи и званичне државне поклоне, који се воде као приватна својина, или огромна имања која доносе на десетине милиона прихода сваке године.

Да би проценио стварну вредност краљевих фондова, тим новинара "Гардијана" ангажовао је 12 стручњака који имају искуства у процењивању земљишта, имовине, возила, уметности и накита.

Тешкоће у раздвајању јавног од приватног богатства илуструје флота "ролс-ројсова", "бентлија" и "јагуара" у поседу краљевске породице. Ипак, "Гардијан" је идентификовао 23 возила у Бакингемској палати и Сандрингему, краљевом приватном имању у Норфолку.

Додатно збуњује што се возила означена као "државни аутомобили" понекад користе приватно. Међутим, конзервативна процена оних аутомобила за које се са сигурношћу може претпоставити да су приватни, заснована на мишљењу стручњака, сугерише да они вреде 6,3 милиона фунти.

Палате, дворци, резиденције

Краљ Чарлс не пати од недостатка палата, двораца и резиденција у којима може да ужива, али већина њих технички није његова.

Међутим, Чарлс је од своје мајке наследио два сеоска имања која су међу његовом највреднијом имовином. Први је Балморал, који је купио супруг краљице Викторије Алберт године 1852. у Шкотском горју.

Ово имање обухвата не само замак Балморал, већ и 21.725 хектара земљишта, укључујући и оближње ловиште. Имајући у виду потенцијал за шумарство, пољопривреду, одстрел тетреба и јелена, као и производњу обновљиве енергије, имање је, уз помоћ стручњака, процењено на 80 милиона фунти.

Још вредније је пространо имање Сандрингем у Норфолку, које је Викторија купила 1862. Оно је процењено на 250 милиона фунти, чиме је укупан износ за земљу у Енглеској и Шкотској достигао 330 милиона фунти.

Коњи, поштанске марке, уметнине и драгуљи

У краљичино наслеђе спада и око 70 расних раса, од којих се неки чувају у Краљевској ергели у Сандрингему. Њихова укупна процењена вредност је на најмање 27 милиона фунти.

Краљевска филателистичка колекција сматра се најбољом колекцијом марака на свету и садржи стотине хиљада марака. Четири стручњака које смо консултовали слажу се да та колекција вреди најмање 100 милиона фунти.

Када је реч о поклонима, прави се разлика између "званичних" и "личних" поклона. Династији Виндзор забрањено је да третира званичне поклоне као своју приватну својину.

Поред коња и марака, ту спадају и бројна скупоцена уметничка дела, која је породица добила на својим путовањима. Међу њима су и дела Монеа, Марка Шагала или Салвадора Далија.

"Гардијан" је консултовао тројицу стручњака за уметничка дела како би проценио 60 најзначајнијих дела на листи, која садржи скоро 400 вредних дела. Укупна вредност износи 24 милиона фунти.

Када је у питању приватна колекција драгоцених драгуља и накита Виндсора, краљица Марија, бака Елизабете II, била је опчињена накитом и стекла је највећи део онога што сада чини приватну колекцију краљевске породице.

То даје 54 драгуља у приватном власништву, у вредности од 533 милиона фунти.

Краљевски модел пословања сличан оф-шор пословима

Ниједан аспект богатства породице Виндзор није тајанственији од њихових акција и инвестиција, што онемогућава поуздану процену имовине.

Деценијама је краљевска улагања скривала лажна компанија која је створена да би се краљичино "срамно" приватно богатство заштитило од јавног надзора.

Новинари "Тајмса" су 1993. године претражили регистре акција компанија ФТСЕ 100, како би пронашли краљевски удео, извештавајући да монарх поседује око 43 милиона фунти.

Такође, монарх и престолонаследник добијају десетине милиона фунти "приватних прихода" годишње од наследних имања. Процењује се да је укупно богатство породице у акцијама 142 милиона фунти.

И то је вероватно прилично потцењена цифра.

Саветник, који је специјализован за вођење финансијских послова супербогатих, рекао је породица Виндсор може да улаже око 50 одсто својих прихода, за разлику од просечног британског домаћинства, које је протеклих деценија улагало свега девет одсто зараде.

Војводство Ланкастер, земљиште и имање које се води као профитабилан посао, пружа свакоме ко седи на престолу уносне годишње уплате од око 20 милиона фунти годишње.

Створено краљевском повељом пре неколико стотина година, имање је вековима било предмет жестоке дебате о томе да ли његов профит треба да буде уплаћен у трезор.

Палата назива војводство "приватним поверљивим имањем суверена", а то је у ствари прилично тајанствени модел сличан оф-шор пословима. Заправо, ово војводство функционише као приватно власништво монарха: у пет година које су претходиле краљичиној смрти, донело је 109 милиона фунти.

Пријављена вредност овог имања била је 653 милиона фунти, чиме је Чарлсово богатство досегло фантастичних 1,8 милијарди фунти.

image