Свет

Хантер Бајден изјаснио се да није крив за нелегално поседовање оружја

Бајден, који се суочава са казном затвора од 25 година уколико буде осуђен, признао је на саслушању да је био тежак зависник од крек кокаина у то време, али је рекао да није прекршио закон
Хантер Бајден изјаснио се да није крив за нелегално поседовање оружја© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Син америчког председника Џозефа Бајдена Хантер изјаснио се пред савезним судом у Делаверу да није крив по три тачке оптужнице које га терете за нелегално држање оружја, а његов адвокат Еби Лоуел изјаснио се о кривици у његово име. 

Бајденова молба да се обрати суду путем видео-линка одбијена је уз образложење да председников син "не би требало да има посебан третман по овом питању", пренео је Ен-Би-Си.

Тако се Хантер Бајден појавио у судници, а саслушање пред судом трајало је мање од пола сата.

Бајден је на саслушању признао да је био тежак зависник од крек кокаина у то време, али је рекао да није прекршио закон.

Бајден се суочава са казном затвора до 25 година уколико буде осуђен за три тачке оптужнице.

Америчка телевизија подсећа да је суђење председниковом сину ставило породицу Бајден у центар пажње јавности и то уочи председничких избора 2024. године. Претходна нагодба са тужиоцима, пропала је пре око два месеца уз велике критике јавности да до таквог договора не би ни дошло да није био у питању председников син.

Након тога, прошлог месеца, Бајден млађи оптужен је пред савезним судом по три тачке везане за поседовање ватреног оружја док је користио илегалне дроге. Две тачке терете га да је лагао на федералном формулару о употреби наркотика када је купио револвер "колт кобра" у Делаверу у октобру 2018, док се у трећој терети да је поседовао пиштољ док је користио наркотике.

Још увек је отворена вишегодишња истрага о наводној утаји пореза Хантера Бајдена.

У првобитном случају, оптужници подигнутој у јуну, у заједничком поднеску са тужиоцима наводи се да је Бајден имао пиштољ 11 дана, током којих је "редовно куповао и користио крек кокаин". Ватрено оружје је "накнадно бачено у канту за смеће испред супермаркета у Гринвилу, Делавер", наводи се у поднеску.

Првобитни споразум о изјашњавању о кривици пропао је пошто је судија Окружног суда САД Мерилен Норејка, коју је именовао председник Доналд Трамп, довела у питање услове споразума.

Наиме, према условима нагодбе, Бајден би се изјаснио кривим за две прекршајне пореске оптужбе у замену за условну казну, док би одвојена оптужба за кривично дело која се односила на нелегално поседовање оружја била одбачена.

Адвокат Еби Лоуел изјавио је да Хантер планира да се бори против оптужби за нелегално поседовање оружја, за које тврди да нису уставне. Његов тим је у последње време кренуо у напад, подневши низ одвојених тужби против Пореске службе, Рудија Ђулијанија и бившег Трамповог помоћника Герета Зиглера, за које тврде да су прекршили законе о приватности и компјутерским преварама.

Оптужбе везане за Бајденове порезе могле би да буду подигнуте у наредних месец дана у Вашингтону или Калифорнији, где је боравио последњих година.

Тај случај долази након што је Министарство правде такође предузело потез без преседана и подигло оптужнице против бившег председника Доналда Трампа у два одвојена случаја.

За то време у Вашингтону, републиканци Представничког дома настављају да траже одговоре о томе да ли је Министарство правосуђа одобрило Хантеру Бајдену посебан третман током истраге.

Републиканци су такође покренули истрагу о опозиву Џозефа Бајдена за коју се очекује да ће испитати пословне аранжмане његовог сина и сазнања америчког председника и његову евентуалну улогу у свему томе. Бела кућа је негирала било какву умешаност председника у случај Министарства правде или послове његовог сина.

image