Свет

Си-Ен-Ен: Да ли је 17. новембар кључан за америчку помоћ Украјини?

Амерички председник Џозеф Бајден је најавио обраћање у којем ће изнети императив континуиране подршке Украјини
Си-Ен-Ен: Да ли је 17. новембар кључан за америчку помоћ Украјини?Getty © Rob Carr

Високи званичници Бајденове администрације оцењују да је остало још неколико недеља пре него што недостатак додатне помоћи Америке Украјини не постане озбиљан проблем на бојном пољу, пише Си-Ен-Ен.

Трка за место председника Представничког дома покренута због историјске смене Кевина Макартија представља потенцијално озбиљне последице по Бајденове напоре да обезбеди финансирање Украјине, што оставља администрацију у покушају да тражи решење.

Јавно, званичници тврде да су и даље убеђени да већина Американаца, укључујући и представнике у Конгресу, подржавају континуирану помоћ Украјини.

Ипак, маневрисање ове недеље показује упорну забринутост да би америчка помоћ Кијеву ускоро могла да се успори. Бајден је наговестио да званичници администрације траже заобилазне методе за пружање помоћи Кијеву, ако захтеви Беле куће за финансирање не буду испуњени.

"То ме забрињава", рекао је Бајден на питање новинара о помоћи коју је обећао Украјини. "Али знам да постоји већина и у Представничком дому и у Сенату у обе странке, која подржава финансирање Украјине", додао је амерички председник.

Администрација упозорава Конгрес да хитно мора да одобри додатна средства за помоћ Кијеву, те да је време кључно питање.

Без шансе за гласање за новог председника Конгреса, бар до следеће недеље и без јасног пута за одобравање новој помоћи након тога, изгледи за ново наоружавање Украјине су слаби, наводи Си-Ен-Ен.

Бајден је најавио обраћање у којем ће изнети императив континуиране подршке Украјини.

"Изнећу аргумент да је у великој мери у интересу САД да Украјина успе", рекао је Бајден, али нико од званичника не зна детаље када би Бајден могао да одржи споменути говор.

Ипак, он је новинарима рекао да постоји још један начин на који би могла да се пронађу финансијска средства за Кијев.

Ни амерички председник ни његови званичници нису хтели да кажу о каквим алтернативним начинима је реч. За сада пажљиво прате трку за место председника Когреса у потрази за знацима како би дебата о Украјини могла да се одвије.

Месецима су највиши званичници администрације изражавали уверење да ће ново финансирање Украјину на крају одобрити републиканци, упркос противљењу неколико конзервативаца.

Џејк Саливан, саветник за националну безбедност је предвидео да ће доћи до сметњи међу републиканцима, пре него што се на крају појави снажна двостраначка подршка за наставак финансирања Украјине.

Бајден је овог лета затражио додатне 24 милијарде евра за финансирање Кијева, поред сторина милијарди које су САД већ одобриле.

Сада постоји страх да би западне европске државе могле да одустану од слања помоћи Украјини, јер се сумња у наставак финансирања САД.

У заједничком телефонском разговору са неколико НАТО савезника у уторак, Бајден је покушао да их увери у трајну америчку посвећеност Украјини.

"Ја сам тврдио да сам знао да већина америчког народа и даље подржава Украјину и да је подржава већина чланова Конгреса, и демократа и републиканаца", рекао је Бајден.

Ипак, уверавања која је Бајдену претходно дао Макарти у вези са пружањем помоћи Украјини порушена су његовим одласком са руководства Представничким домом.

"Ко год да је нови председавајући, сигуран сам да ће то имати значајан утицај на то како изгледа додатна подршка Украјини. И мораћемо да смислимо како да саставимо коалицију да нешто донесемо тамо", рекао је новинарима сенатор Џон Тун, други републиканац у Сенату.

image