Свет

Оскрнављен споменик совјетским војницима у Молдавији

Непознати вандали оштетили су споменик подигнут у част совјетских војника
Оскрнављен споменик совјетским војницима у Молдавијиwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Непознати вандали оскрнавили су споменик совјетским војницима у Молдавији, рекао је Алексеј Петрович, шеф Покрета трагања и Националног организационог комитета "Победа".

"Још један вандалски чин према споменицима херојима Великог отаџбинског рата. И опет, ниткови су оскрнавили споменик у част војника 161. пешадијског пука 95. молдавске пешадијске дивизије", навео је Петровић на Телеграму.

Према његовим речима, вандали су додали антируске и антисовјетске натписе на редове песника Роберта Рождественског, преносе "РИА Новости".

Он је подсетио да је и пре неколико недеља оштећен споменик совјетским војницима селу Русца, регион Хинчешти.

"Нажалост, вандали су почели да користе нову фарбу, која се врло тешко уклања. С тим у вези, у блиској будућности ћемо најавити акцију и потпуно елиминисати трагове вандализма", навео је Петровић.

Раније је руска амбасада више пута изражавала забринутост због вандалских дела повезаних са скрнављењем или уништавањем споменика совјетским војницима у Молдавији.

image