Свет

"Мајка Отаџбина" по укусу варвара: Трозубац на симболу сећања на Велику победу

Исецање совјетских симбола, уместо којих ће залепити "трозубац" на Дан независности Украјине, још једном је показало са каквим људима се Русија суочава
"Мајка Отаџбина" по укусу варвара: Трозубац на симболу сећања на Велику победуGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Од статуе "Мајка Отаџбина" у Кијеву, која ће се сада звати "Мајка Украјина", почели су да секу грб СССР-а. Прво су уклонили клас жита. На друштвеним мрежама нижу се иронични коментари да ово симболизује крај Споразума о житу. Али јасно је да је Украјинцима једноставно тешко одједном уклонити цео грб, јер није тако лако уништити оно што су вековима градили њихови преци. 

Наиме, власти у Украјини одлучиле су да преименују споменик "Мајка Отаџбина", у оквиру дуготрајног настојања кијевског режима да прекине све културне везе са Русијом.

У разговору за локалне медије генерални директор Националног музеја историје Украјине у Другом светском рату Јуриј Савчук казао је да је научни савет те институције донео "низ важних одлука".

"Једна од тих одлука је да споменик 'Мајка Отаџбина' у Кијеву добије нови назив - 'Украјина-мајка'", навео је Савчук и додао да се званично одобрење Министарства културе очекује пре Дана независности, 24. августа.

Елем, "Мајка Отаџбина" је највећи споменик у Украјини и пета по величини статуа на свету. На десној обали Дњепра подигнута је 1981. године. Скулптура од нерђајућег челика, висока 62 метра (са постољем - укупно 102 метра), састављена је у одвојеним деловима тежине од 25 до 30 тона. Метал од којег је направљен споменик истопљен је у Запорожју. Скулптура ове величине направљена је први пут у СССР-у. 

Аутори су гарантовали да ће споменик стајати 150 година, као и да му не могу ништа ни најјачи урагани ни земљотреси јачине девет степени.

Поступак који кошта више од 760.000 хиљада долара изгледа отприлике исто као и кад дилетанти краду предмете од обојеног метала. Исецање совјетских симбола, уместо којих ће залепити "трозубац" на Дан независности Украјине, још једном је показало са каквим људима се Русија суочава.

У Украјини је, после мајданског пуча потпомогнутог Западом, усвојен тзв. закон о декомунизацији, и тада се појавила идеја да се грб СССР-а на споменику замени трозупцем који одговара слици на малом државном грбу земље. Радови су више пута одлагани због високих трошкова и бојазни да би уклањање грба угрозило стабилност статуе.

Статуа "Мајка Отаџбина" "преживела" је овај закон, али је у мају украјински министар културе Александар Ткаченко рекао да Кијев планира да совјетски грб на споменику замени украјинским. Министарство културе планира да ремонт заврши до краја августа, а претходно је објавило снимак на коме се види како се радници спремају да уклоне срп и чекић са споменика.

"Мајка Отаџбина"- показатељ достигнућа совјетске цивилизације

Леонид Брежњев, генерални секретар Централног комитета КПСС, лично се прихватио рада на Дан победе, тако да овај споменик није само симбол сећања на Велику победу, већ и показатељ достигнућа совјетске цивилизације.

Јасно је сасвим зашто је "Мајка Отаџбина" толико изнервирала украјинске власти.

Рушење овог споменика је још 2015. године предложио главни архитекта Кијева Сергеј Целоваљник. Тада је, према његовим подацима, 145 споменика пало као жртва "декомунизације" у главном граду Украјине. 

Споменик у Кијеву је нападнут, између осталог, и зато што је изграђен по нацрту истог вајара који је створио чувену "Мајку Отаџбину" у Волгограду – на Мамајевом Кургану.

Упркос свему, Кијев је некако прихватио да се помири с постојањем саме скулптуре, али је одлучио да уклони совјетски грб, иако је овај елемент важан део балансирања целокупне композиције, а када се исече, споменик може једноставно да се искриви.

Како би уклонио вишетонски грб и заменио га "трозупцем", сада већ бивши министар културе Александар Ткаченко тражио је 36 милиона гривни (око 984 хиљаде долара). 

Међутим, како се испоставило приликом стварања новог симбола, Украјина је за све време своје независности од 1991. године заборавила да прави чак и нормалан челик. Иста та фабрика "Запорожстаљ", која је пре више од четрдесет година излила детаље структуре, сада није успела да се носи са задатком. 

У сваком случају, аутори новог грба су тражили страни челик, који је и скупљи. Према њиховим речима, "челик који обезбеђује фабрика има различиту дебљину, што може променити тежину целе конструкције. Осим тога, тај материјал је имао значајна оштећења, што би отежало и успорило припремне радове".

Поставља се питање зашто у јеку војне кампање, када нема довољно средстава за униформе и храну за војнике, троше се милиони долара за замену грба. Али одговор је очигледан, ова земља не живи од дела, већ од симбола.

Глас разума: Украјински вајар позвао да се сачува грб са споменика 

Грб СССР-а, који је планирано да буде уклоњен са споменика Отаџбине у Кијеву, требало би да буде сачуван и постављен у салу испод статуе, рекао је украјински вајар Олексиј Пергаменшчик, пренела је агенција Укринформ.

"Инсистирам да се сачува совјетски грб. Саветовао бих да се исече по шавовима, па поново завари и стави у мрачну просторију испод матице, ту је велика мрачна сала", рекао је Пергаменшчик. 

image