Свет

Проглашено ванредно стање у целом Израелу; Нетанијаху: Усмерићемо све наше снаге на Хамас

Израелска војска покренула контратерористичку операцију у Појасу Газе под називом "Гвоздени мачеви", као одговор на операцију "Потоп Ал Акса" коју је јутрос започео Хамас. Премијер Израела Бењамин Нетанијаху изјавио је да је Израел у ратном стању.
Проглашено ванредно стање у целом Израелу; Нетанијаху: Усмерићемо све наше снаге на Хамас© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Најмање 300 особа је погинуло и више од 1.100 рањено у центру и југу Израела који су од јутрос под снажним ракетним ударима из Газе, преносе израелски медији док су на другој страни, у израелском нападу на Појас Газе погинуле 232 особе, а рањено њих 1.452, саопштило је палестинско министарство здравља.

Министарство здравља у Гази поручило је да је у борбама погинуло 232, а рањено 1.697 Палестинца.

Хамас је преузео одговорност за напад и навео да је лансирано 5.000 ракета, јављају светске новинске агенције.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да се Израел налази у стању рата а не у формату операције.

"Обрушићемо се на Хамас свим нашим снагама. Оружане снаге Израела ће уништити свако место где се Хамас крије", истакао је премијер Израела Бењамин Нетанијаху.

Саветник иранског врховног вође за војна питања Рахим Сафави изјавио је да Иран подржава операцију "Потоп Ал-Акса" и да ће стајати раме уз раме с палестинским борцима до "коначног ослобођења Палестине и њене главне светиње Јерусалима".

За сутра је заказана ванредна седница Савета безбедности УН.

Све најновије вести из Појаса Газе могли сте да пратите уз РТ Балкан у блогу уживо.

  • 7. окт 2023 • 22:28

    22:28

    Проглашено ванредно стање у целом Израелу

    Министар одбране Израела Јоав Галан одлучио је данас да прогласи ванредно стање у целом Израелу, саопштено је из његовог кабинета, јавља "Тајмс оф Израел".

    Галан је раније данас прогласио ванредно стање у кругу од 80 километара од Појаса Газе, након што је са те палестинске територије изведен изненадни ракетни напад и организован упад наоружаних нападача на израелску територију.

    Ванредно стање омогућава војној команди да ограничава окупљања и затвори подручја.

  • 21:56

    Бајден: САД ће увек подржавати Израел, непријатељи да не злоупотребе нападе

    Председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да ће САД увек подржавати Израел и упозорио да ниједан непријатељ Израела не би требало да злоупотреби нападе.

    "Никада нећемо престати да га подржавамо (Израел)", рекао је Бајден у Белој кући, стојећи поред америчког државног секретара Ентонија Блинкена, пренео је Ројтерс.

    Он је истакао да ово није тренутак за било коју страну која је непријатељски орјентисана према Израелу да злоупотреби ове нападе.

    Бајден изјавио је раније данас да су САД спремне да понуде "сва одговарајућа средства подршке" Израелу након напада милитантне групе Хамас и упозорио "било коју другу страну, која је непријатељски расположена према Израелу", да не покуша да злоупотреби ову ситуацију.

    "Јасно сам ставио до знања премијеру Нетанијахуу да смо спремни да понудимо сва одговарајућа средства подршке влади и народу Израела", навео је Бајден у саопштењу објављеном након телефонског разговора са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

    Председник САД је истакао да Израел има право да брани себе и свој народ.

  • 21:49

    Нетанијаху: Усмерићемо све наше снаге на Хамас

    Обрушићемо се на Хамас свим нашим снагама. Оружане снаге Израела ће уништити свако место где се Хамас крије, истакао је премијер Израела Бењамин Нетанијаху обраћајући се на конференцији за новинаре након најновијих сукоба између припадника Хамаса и Израела.

    Нетанијаху је такође напоменуо да ће борба против Хамаса потрајати неко време, али је напоменуо да ће се Израел осветити свима који су учествовали у данашњим нападима на ту земљу. 

  • 21:28

  • 21:06

    Израелске одбрамбене снаге: Нападамо мете Хамаса

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да нападају мете палестинског покрета Хамас у Појасу Газе усред ескалације палестинско-израелског сукоба.

    "Тренутно, Израелске одбрамбене снаге гађају бројне мете које припадају терористичкој организацији Хамас у Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

    ИД је саопштио да је од 6.30 сати Израел у ратном стању и да Хамас континуирано лансира ракете на израелску територију.

    "Терористи су се инфилтрирали на територију Израела из појаса Газе, узимајући таоце и убијајући цивиле. Нападнута су деца, породице и читаве заједнице. Тренутно се ИД јача регрутацијом резервних јединица и гађањем критичних циљева Хамаса. Хамас ће платити висока цена за нехумани напад на Израел", наводи се у објави ИДФ-а на платформи Икс (Твитер).

  • 21:03

    Израелски амбасадор у Србији: Подршка Београда много значи

    Амбасадор Израеела у Србији Јахел Вилан изјавио је вечерас за Танјуг да се његова земља налази у рату против тероризма и да јој много значи подршка српских званичника, поготово председника Александра Вучића.

    У овом дану рата који је почео у 6.00 по израелском времену наставља се овај ужасни напад хиљадама ракета, у којем учествује на стотине терориста Хамаса, а у којем је страдало више стотина грађана Израела, рекао је Вилан, додајући да су и тренутно у току напади Хамаса на све делове Израела.

    Израелски амбасадор је рекао да је данас разговарао лично са Александром Вучићем и да изузетно цени подршку председника Србије.

  • 20:49

    Израелски амбасадор у УН: Хамас сноси искључиву одговорност

    Израел је данас поручио Савету безбедности Уједињених нација да Хамас сноси искључиву одговорност и да ће сносити последице напада на Израел.

    "Држава Израел ће деловати на било који начин, који је неопходан да заштити своје грађане и суверенитет од текућих терористичких напада који потичу из Појаса Газе и које изводе Хамас и друге терористичке организације", навео је израелски амбасадор у УН Гилад Ердан обраћајући се 15-чланом Савету писмом у које је Ројтерс имао увид.

  • 20:45

    Министарство здравља у Гази: Погинуло 232, рањено 1.697 Палестинаца

    У борбама је погинуло 232 а рањено 1.697 Палестинца, саопштило је министарство здравља у Гази.

    Министарство није прецизирало где су се смртни случајеви догодили и да ли су међу жртвама били милитанти Хамаса или цивили у Гази, преноси "Си-Ен-Ен".

    "Медицински тимови и даље раде свим својим капацитетима да спасу десетине тешких и критичних случајева у операционим салама и јединицама интензивне неге", саопштило је министарство.

    Министарство је позвало "хуманитарне институције да одмах раде на пружању подршке хитним потребама болница у појасу Газе".

  • 20:38

    Председник Палестине с Макроном: Ескалација резултат политичког ћорсокака

    Палестински председник Махмуд Абас разговарао је телефоном са својим француским колегом Емануелом Макроном, када је "нагласио да је тренутна ескалација у региону резултат политичког ћорсокака."

    Абас је такође указао на "негирање легитимног права палестинског народа на самоопредељење и успостављање сопствене независне државе са источним Јерусалимом као главним градом, текућу израелску агресију против палестинског народа, његове земље и његових светих места, и наставак тероризма над израелским насељеницима", јавља палестинска новинска агенција ВАФА, преноси "Гардијан".

    "Председник је изјавио да би окончање израелске окупације палестинске земље са источним Јерусалимом као престоницом, признавање права палестинског народа на независност и суверенитет и давање пуноправног чланства у УН обезбедило безбедност, стабилност и мир у региону", наводи ВАФА.

    Абас је позвао Макрона да "хитно интервенише како би зауставио израелску агресију израелских окупационих снага и група екстремистичких досељеника против палестинског народа", додаје агенција.

  • 20:28

    У Израелу 1.000 повређених, погинулих најмање 200

    Број жртава у Израелу током ескалације палестинско-израелског сукоба порастао је на најмање 1.000, пише "Тајмс ов Израел" позивајући се на локалне медије.
    Погинулих је најмање 200.

image