Свет

Израелски новинар за РТ Балкан: Нико није очекивао овакав напад, поготово не у овом тренутку

"Људи јутрос нису били сигурни колико је ово озбиљно", каже саговорник РТ Балкан са лица места и додаје да је убрзо постало јасно да је актуелна ескалација озбиљнија од претходних
Израелски новинар за РТ Балкан: Нико није очекивао овакав напад, поготово не у овом тренутку© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

"Људи су у шоку, скоро нико није очекивао овакав напад, а свакако не у овом тренутку", каже за РТ Балкан израелски новинар Ронен који се налази у Тел Авиву.

Јутрос је палестинска група Хамас започела масовни напад без преседана на Израел. Високи војни командант Хамаса Мохамед Деиф изјавио је да је лансирано 5.000. ракета, назвавши данашњи дан почетком "највеће борбе и последњим даном окупације."

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да се Израел налази у стању рата, додавши да ће "непријатељ платити цену за какву раније никада нису знали."

Медији оцењују да је од ескалације сукоба страдало по више од 200 особа на обе стране, а рањено хиљаде.

"Људи јутрос нису били сигурни колико је ово озбиљно", каже саговорник за РТ Балкан и додаје да је "до средине дана постало јасно да ће бити озбиљније од последњег избијања рата са Газом."

Како наводи, сви кафеи, теретане као и други објекти у којима се скупља већи број грађана су затворени, а улице су махом празне.

Ронен истиче да, пошто живи у предграђу Тел Авива, није директно погођен борбама, али да су га јутрос око 6:30 часова пробудиле сирене за ракетни напад.  

"Најозбиљнија је ситуација на југу, код Газе. Тамо је било много убијених или киднапованих људи", каже наш саговорник и додаје да је прилично јасно да ће сукоб трајати бар недељу дана.

Такође, сматра вероватним да ће Израелске одбрамбене снаге спровести копнену операцију у Гази, али додаје да званична одлука и даље није донета.

Ронен додаје да су се већ чуле две сирене за ракетни напад откако је пала ноћ.

Наш саговорник каже да се у Јерусалиму вечерас нису оглашавале сирене за узбуну, али да је тај град јутрос био под паљбом ракета.

image
VV inauguration
banner