Свет

Француски генерал: Сукоб у Украјини одговара само Америци

Сада је највећи изазов наћи решење да се ситуација смири, сматра некадашњи начелник француског Генералштаба
Француски генерал: Сукоб у Украјини одговара само Америциwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Пјер де Вилие, некадашњи начелник Генералштаба оружаних снага Француске, изјавио је за француску телевизију БФМ  да "рат у Украјини није у интересу Европе, а нарочито не Француске, можда једино у интересу Америке".

"Ово није наш рат", пише генерал у последњој књизи "Часна реч", и жали због превише систематског усаглашавања са америчким ставовима, надајући се неком "дипломатском решењу одозго".

"Када је један диктатор на ивици, он се не повлачи. Са моје тачке гледишта, изазов је да се избегне ескалација. Од 24. фебруара, ми смо константно у напетој ситуацији. Време је да се нађе решење које не би укаљало част Украјинаца који се храбро боре и јер су они ти који су нападнути. Постоји разлика између нападача и оног ко је нападнут", истакао је Вилие.

Он подсећа да осам месеци након почетка специјалне војне операције, никакав мировни споразум није ни на видику. Преговори у Белорусији уз посредништво Турске нису успели. Само један договор је постигнут, онај о извозу жита, уз посредништво УН и Анкаре, наглашава генерал и истиче да је и у том случају Украјина захтевала да не потпише исти документ као Русија. 

image