Свет

У земљотресу у Авганистану најмање 2.400 погинулих (ВИДЕО)

Катастрофа је задесила северозападни град Херат и околину, а жртве се још броје

Спасиоци покушавају да извуку преживеле и мртве из рушевина, два дана након што су северозападни град Херат и околину погодили најсмртоноснији земљотреси који су потресли Авганистан последњих година.

Талибанска администрација саопштила је да је најмање 2.400 људи погинуло, а много више повређено у природној катастрофи која је била међу најразорнијим на свету, након што је у Турској и Сирији у земљотресима погинуло 50.000 људи.

"Операција још траје, још увек извлаче људе из рушевина", рекао је за Ројтерс портпарол гувернера Херата Нисар Ахмад Елијас, додајући да је погођено и више десетина села у околини Херата.

Многе зграде у граду остале су релативно нетакнуте, али су средњовековни минарети његових чувених џамија претрпели одређена оштећења.

"Велики број чланова наше породице је страдао, укључујући једног од мојих синова, а мој други син је такође повређен", рекао је један од житеља Мир Ахмед кога је Ројтерс затекао у болници.

Окружен планинама, Авганистан има историју јаких земљотреса, од којих су се многи дешавали у неравном региону Хиндукуша који се граничи са Пакистаном.

Пакистански тим за потрагу и спасавање у приправности је да помогне у области погођеној катастрофом, а спрема се и да пошаље храну, лекове, шаторе и ћебад.

Иран, чија је граница мање од 90 километара од места најтеже погођене области, такође је обећао хуманитарну помоћ, саопштила је талибанска администрација. Кинески Црвени крст понудио новчану помоћ.

image