Свет

Американци показују мишиће: Носач авиона на нуклеарни погон стиже у Јужну Кореју

САД су, реагујући на упозорење савезника Сеула да Северна Кореја "провоцира", послале носач авиона "Роналд Реган" у Јужну Кореју
Американци показују мишиће: Носач авиона на нуклеарни погон стиже у Јужну КорејуGetty © Pool / Pool

Амерички носач авиона на нуклеарни погон "Роналд Реган" требало би у четвртак да пристане у јужнокорејску луку Бусан, пошто је Сеул упозорио на већу претњу од Северне Кореје и одржао заједничке поморске вежбе са Сједињеним Државама и Јапаном.

Носач, за који се очекује да ће остати у Бусану до 16. октобра, ојачаће одбрамбени став Јужне Кореје и Сједињених Држава у случају било каквих севернокорејских провокација, саопштило је јужнокорејско министарство одбране.

"Роналд Реган" је последњи пут посетио Јужну Кореју 2022. године, придруживши се другим војним бродовима у демонстрацији моћи чији је циљ био да пошаље поруку Северној Кореји, преноси Ројтерс.

Севернокорејска агенција КЦНА критиковала је распоређивање америчких стратешких средстава, укључујући подморнице и бомбардере, у азијско-пацифичком региону, истовремено назвавши сателитски програм Пјонганга "неопходним".

Прва два покушаја постављања сателита у орбиту у мају и августу су пропала, а Пјонгјанг је обећао да ће покушати поново током октобра.

Министар одбране Јужне Кореје Шин Вон-сик рекао је новинарима да се Јужна Кореја суочава са озбиљнијом претњом од Северне Кореје, преноси новинска агенција Јонхап.

Посета носача уследила је након што су се Сједињене Државе обавезале да ће побољшати "редовну видљивост" својих стратешких војних средстава после самита председника САД и Јужне Кореје Џозефа Бајдена и Јун Сукјула у априлу.

Јужнокорејска и америчка морнарица одржале су у понедељак и уторак заједничке поморске вежбе са одбрамбеним снагама Јапана у водама у близини јужнокорејског острва Џеџу, саопштила је јужнокорејска морнарица.

Вежбе, које су прве такве врсте од 2016. године, имају за циљ одвраћање и одговор на "напредне нуклеарне и ракетне претње Северне Кореје", наводи се у саопштењу морнарице.

image