Свет

Северна Кореја: Критикујући наш однос са Русијом САД показују да немају мудрости и снаге

Безбедносни савез САД, Јужне Кореје и Јапана, као и војни блок НАТО су "субјекти слични раку који угрожавају међународни поредак", тврди шеф севернокорејске дипломатије
Северна Кореја: Критикујући наш однос са Русијом САД показују да немају мудрости и снаге© Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Заменик министра спољних послова Северне Кореје оптужио је САД за "неправедно и нечувено непријатељство" према Пјонгјангу и Москви, рекавши да то показује хегемонистички менталитет Вашингтона заснован на логици хладног рата.

"Злонамеран негативан став САД о односима Северне Кореје и Русије само открива да им недостаје снаге и мудрости за обрачун са антиимперијалистичким независним земљама", навео је Им Чон Ил.

Безбедносни савез САД, Јужне Кореје и Јапана, као и војни блок НАТО су "субјекти слични раку који угрожавају међународни поредак", тврди дипломата, описујући НАТО као "мозак украјинске кризе"

Им је даље рекао да су односи Северне Кореје и Русије на свом врхунцу због акција САД и њихових савезника, који су "отишли ​​у крајност својим конфронтацијским потезима зарад стицања хегемоније".

Северна Кореја намерава да додатно ојача своје везе са Русијом и другим "независним сувереним земљама" како би "одвратила војну претњу империјалиста... и чврсто одбранила мир и безбедност на Корејском полуострву и у остатку света", додао је.

Прошлог месеца, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун провео је скоро недељу дана у Русији, стигавши на Далеки исток те земље возом. 

Он се састао са председником Русије Владимиром Путином, министром одбране Сергејем Шојгуом и другим званичницима. Између осталог, Ким је обишао космодром Восточни, прегледао постројења војне и цивилне авијације, а представљени су му руски стратешки бомбардери и борбени авиони који имају нуклеарне способности, укључујући и авион миг-31 наоружан хиперсоничном ракетом 'кинжал'.

image