Свет

Сукоб два јарца на брвну: Пустињак Качињски против макијавелисте Туска

Да се мрзе само два старија момка, то не би био велики проблем, каже политички коментатор Рафал Земкијевич, али већина Пољака се идентификује са једним од њих, осећајући се или као патриоте или као Европљани
Сукоб два јарца на брвну: Пустињак Качињски против макијавелисте Тускаwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Јарослав Качињски, потпредседник владе, лидер странке Право и правда (ПиС) и де факто лидер Пољске, уочи парламентарних избора у недељу поново је напао свог највећег ривала Доналда Туска, пише "Фајненшел тајмс".

Бивши председник Европског савета и садашњи лидер опозиционе странке Грађанска платформа Туск није му остао дужан. Туск Качињском прети да ће га стрпати у затвор.

Свађа између Качињског и Туска, која је током протекле две деценије обележила пољску политику, временом је постајала све више лична. Између њих двојице пљуште тешке оптужбе за ауторитарност, издају и шпијунирање.

Обојица верују да онај други представља егзистенцијалну претњу по Пољску. Ови избори би могли да постану најважнији избори у ЕУ ове године и да одлуче о судбини Пољске унутар ЕУ.

Туск је поново преузео контролу над својом странком 2021. године. Његове присталице тврде да се вратио унутрашњој политици јер му је судбина Пољске лежала на срцу. Према анкетама, за Грађанску платформу гласало би око 30 одсто Пољака, за лидера странке ПиС око 35 одсто.

Качињски тврди да Туск жели да преда Пољску страним силама и да избрише конзервативно наслеђе земље. Туск оптужује Качињског да жели да уништи либералну демократију.

Притом, оба политичара користе "баук Русије": Качињски тврди да је Туск "руски шпијун", а Туск упозорава да Качињски жели да претвори Пољску у "ауторитарну државу по узору на Путинову Русију".

Свађа између два старија момка

Постоје неколико теорија о томе зашто су двојица политичара постали тако жестоки непријатељи.

"Они су налик на два јелена који су жестоко укрстили своје рогове. На крају би могли и да умру заједно", каже Рафал Земкијевич, политички коментатор са деснице. "За Качињског је једини разлог да остане у политици жеља да из политике склони Туска, а за Туска да Качињског скине са власти", додаје он.

"Да се мрзе само два старија момка, то не би био велики проблем," додаје Земкијевич, "али већина Пољака се идентификује са једним од њих, осећајући се или као патриоте или као Европљани. Млађи бирачи сматрају да је ова свађа одвратна. Други да је необична и забавна. За старије генерације, гласање у недељу се сматра кулминацијом деценијама дугог трагања за Пољском каква заиста јесте или каква би требало да буде."

Поновни избор ПиС-а био би подстицај за евроскептике широм континента. То би могло имати и тешке последице по Украјину.

И Качињски и Туск ушли су у политику као део синдиката "Солидарност", који је победио на изборима из 1989. године, непосредно пре пада Берлинског зида.

"Наравно да су били моја деца, радили су са мном", каже бивши лидер "Солидарности" Лех Валенса и додаје:

"Желели су да буду политичари, али су имали сасвим различите погледе на политику. Туск је уверен да је демократија добар систем, за Качињског је демократија препрека за остваривање његове личне власти".

Два политичара основала су своје странке 2001. Заједно са својим братом близанцем Лехом, Качињски је формирао ПиС, док је Туск суоснивач Грађанске платформе.

Макијавели против пустињака

Две странке су се потом смењивале на власти. ПиС је ултраконзервативна странка, која инсистира на католичким породичним вредностима, док либерална Грађанска платформа не жели да забрани абортус и не фаворизује државни интервенционизам.

Од почетка политичке каријере, Качињски је радио са својим братом Лехом. Као деца су 1962. глумили у популарном пољском филму "Двоје који су украли месец". У почетку је Лех био лидер ПиС-а, док је Качињски водио парламентарну групу странке. Туск је од почетка био усамљени каријериста.

"Туск је увек намеравао да буде једини, то је сигурно", каже Бартломијеј Новак, доцент за међународне односе на Универзитету Вистула. "Предајем Макијавелија својим студентима. Туск је макијавелиста."

Политичка свађа Качињског и Туска кулминирала је 2005, када је Качињски жестоко напао Туска.

Качињски је открио да се током Другог светског рата Тусков деда борио у Вермахту, а Туск му је одговорио да "сви они који дигну руку на мртве нису достојни поштовања". Туск је тада за длаку изгубио од Леха.

Туск му се осветио 2007, када је коначно надмудрио Качињског, показујући да не зна колико износи плата медицинске сестре, а ни колика је цена кромпира или пилетине.

ПиС се дуго представљао као бранилац пољског суверенитета, а Качињски тврди да је Туск радио са Берлином, Бриселом, "па чак и са Москвом", против интереса Варшаве.

Године 2010, када је Лех Качињски, који је тада био председник Пољске, погинуо у авионској несрећи у Русији, наводна веза са Кремљом у њиховом ривалству добила је емотивни ниво и превазишла пуко политичко ривалство.

Качињски је уверен да се Туск, који је тада био премијер, налазио у дослуху са Русијом. "Познајем близанце прилично дуго, али не знам да ли Качињски заиста верује да је то било атентат", каже Адам Михњик, главни уредник листа "Газета виборча" и једна од кључних фигура у пољској транзицији.

Качињски више није вољан да дебатује са Туском, али не пропушта прилику да га нападне чим му се за то пружи прилика.

Качињски прозива Туска зато што је његова баба била Немица. Туск Качињског представља као пустињака, посве одвојеног од стварног живота.

Затварање капија за Украјину

У мају је влада предвођена ПиС-ом усвојила закон о кривичном гоњењу и забрани рада проруским политичарима. Опозиција га је сместа назвала "Лекс Туск", јер би Туск сада могао да доспе под лупу тужилаца наклоњених Качињском.

Тускова оданост ЕУ можда представља већи проблем. Туск је био председник Европског савета између 2014. и 2019. године. Уколико буде изабран, он је обећао да ће деблокирати милијарде евра из фондова ЕУ.

Варшава се недавно успротивила и другим важним деловима законодавства ЕУ, попут "зеленог договора" за борбу против климатских промена и пакта о миграционој солидарности.

"ПиС је почео тако што је искључио Пољску из ЕУ непоштовањем њених основних закона," каже опозициона посланица Камила Гасјук Пихович, "затим су нас искључили на финансијском нивоу, а сада се налазимо на корак од искључења Пољске на свим нивоима."

Туск је упозорио бираче да би то шта ради лидер ПиС могло довести до "полегзита" - коначног изласка Пољске из ЕУ.

На изборима доминирају две странке тешке категорије, али се не очекује да ће нека од њих добити апсолутну већину. После гласања ће, ако не буде изненађења, уследити тешки преговори о формирању владајуће коалиције.

Влада је недељним изборима додала и референдум, следећи тактику коју је премијер Виктор Орбан већ успешно користио у Мађарској.

Поред избора између странака, бирачима ће бити постављена и четири референдумска питања: о борби против илегалних миграција, о пооштравању безбедности граница, задржавању старосне границе за одлазак у пензију и о забрани продаје државне имовине странцима.

Недавно је заменик министра пољопривреде Јануш Ковалски изјавио: "Не треба нам референдум, јер је ЕУ на путу да се распадне због зеленог договора, антисоцијалне политике председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и егоизма Немачке". Качињски је, тврде тускове присталице, успео да Варшаву посвађа са свима - и са Бриселом, са Берлином, па чак и са Кијевом.

Прошле године Пољска је била главна капија ЕУ за украјинске избеглице, а Варшава је предводила ЕУ у испорукама оружја Украјини, позивајући Немачку да следи пољски пример.

Ипак, прошлог месеца Варшава је запретила да ће престати да испоручује оружје и да ће укинути бенефиције за украјинске избеглице.

image