Свет

Ко се бије, тај се воли? Нови сукоб Пољака и Украјинаца

Пољска је Украјини упутила апел у случају да желе да превазиђу затегнуте односе: повуците жалбу јер је неоснована и апсурдна
Ко се бије, тај се воли?  Нови сукоб Пољака и УкрајинацаGetty © Pierre Crom/Getty Images

Пољска, један од највећих и најгласнијих европских савезника Кијева, сада  тражи од Украјине да повуче захтев који је упутила Светској трговинској организацији (СТО) у вези са увозом украјинског жита, а не да га "ставља на паузу", изјавио је пољски министар пољопривреде Роберт Телус.

"Не знамо шта значи обуставити разматрање жалбе. Захтевамо да она буде повучена, јер је неоснована и апсурдна", рекао је Телус.

Он је додао да украјинска влада не може да поднесе жалбу против Пољске због њене намере да помогне својим пољопривредницима, преноси "Украјинска правда".

"Наш апел украјинској страни је следећи: ако желимо да побољшамо наше односе, ову жалбу треба једноставно повући, без икаквих разговора о суспензији", нагласио је министар.

Према његовим речима, Пољска нема потврду СТО о обустави разматрања жалбе.
Украјина је у четвртак "ставила на паузу" разматрање жалбе против Пољске, Мађарске и Словачке Светској трговинској организацији.

Украјина је 19. септембра уложила жалбу Светској трговинској организацији  против Пољске, Словачке и Мађарске због забране увоза хране из Украјине, саопштило је министарство привреде у Кијеву.

У саопштењу је наведено да Украјина таква ограничења види као кршење међународних обавеза земаља чланица ЕУ.

image
VV inauguration
banner