Свет

Украјински банкарски систем се припрема за нестанак струје

Народна банка Украјине најавила је сценарио у коме се напајање струјом исључује у потпуности
Украјински банкарски систем се припрема за нестанак струјеGettyimages.ru © Ed Ram / Stringer

У оквиру припрема за украјинског банкарског система за потпуни нестанак струје, Народна банке Украјине (НБУ) објавила је упутства према којим су све финансијске институције земље обавезне да обезбеде резервне изворе напајања попут дизел агрегата и потребног горива за рад од најмање седам дана.

са сценаријима у којима се стабилно снабдевање градова и региона Украјине електричном енергијом не гарантује у периоду од неколико дана до месец дана", преносе "РИА Новости".

Документ је намењен системски важним банкама, које тренутно обухватају 14 структура.

Према НБУ, обавезне финансијске институције су 

Оружане снаге Русије су 10. октобра почеле да наносе ударе прецизним оружјем дугог домета по објектима војне команде и на везама енергетских система Украјине. Од тада се у украјинским регионима свакодневно објављују упозорења о ваздушним нападима, понекад и широм земље. Према речима Владимира Путина ти удари су одговор на терористички напад на Кримски мост који је организовао Кијев и друге нападе на цивилне објекте у Русији.

Владимир Зеленски је 1. новембра рекао да је оштећено око 40 одсто енергетске инфраструктуре у земљи.

Премијер Украјине Денис Шмигал најавио је могућу евакуацију становништва из Кијева или других градова "као хитну меру" у случају погоршања ситуације у енергетском систему земаља.

image