Свет

"Глобал тајмс": Нема више слободе говора на америчким универзитетима

Некада места радикалног размишљања сада су у служби диктираног политичког једноумља – од будуће америчке елите очекује се да буду само папагаји који могу да опонашају и лутке којима се може манипулисати
"Глобал тајмс": Нема више слободе говора на америчким универзитетимаGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Израелско-палестински сукоб открио је забрињавајући тренд на америчким универзитетима – изражавање подршке Израелу је безбедно, док је пропалестински став споран, пише "Глобал тајмс" коментаришући негативне реакције на проглас студентских организација Универзитета Харвард које сматрају да је Израел одговоран за насиље наспрам Палестинаца.

Наиме, саосећање према страдању палестинског народа или изношење става да они имају право на отпор може се означити као подршка "тероризму", што ће пак имати последице – директор хеџ фонда и милијардер Бил Акман упозорио је студенте да их антиизраелски став може коштати каријере на Волстриту.

"Није овде реч о сукобу гледишта већ о гушењу слободе говора и смањењу толеранције за отворену дискусију у САД", пише лист близак Кинеској партији Кине.

Забрињавајуће је што се ово дешава на америчким универзитетима који су важили за бастионе слободног говора и радикалног размишљања. Сада пак имају јединствен глас и јединствен став, унапред одређену идеологију коју захтевају америчке елите и владајућа структура што стоји иза ње.

Да ли је ово покушај трансформације реномираних универзитета који су производили праву елиту и независне мислиоце?, пита уредништво "Глобал тајмса".

"Чини се да се од будуће америчке елите очекује да буду само папагаји који могу да опонашају и лутке којима се може манипулисати. Ово би могао бити знак који наглашава заглупљујуће стање америчког образовања, а уједно је и претеча општег пада САД", поентира кинески лист.

Додаје да је ово посебно важно ако се има у виду да су управо студенти од почетка Вијетнамског рата традиционално исказивали скептични став према учешћу САД у ратовима широм света.

"Међутим, како је америчка политика постајала све конзервативнија, а тамошње елите стицале јачу контролу над јавним мњењем, скептицизам је полако нестајао у мејнстрим медијима. С тим у вези амерички универзитети више нису места размене независних ставова већ места где се независно мишљење сукобљава са снагама капитала", закључио је за "Глобал тајмс" научни сарадник Кинеске академије друштвених наука Лу Сјенг.

image