Свет

Си Ђинпинг: Кина се противи једностраним санкцијама, још 100 милијарди инвестиција у "Појас и пут"

Пекинг не жели да ради на модернизацији само себе, спреман је да уложи напоре за модернизацијју свих земаља света, поручио је кинески лидер. Кина се, како је рекао, противи блоковској политици
Си Ђинпинг: Кина се противи једностраним санкцијама, још 100 милијарди инвестиција у "Појас и пут"© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Кина не прихвата идеолошку конфронтацију, геополитичке игре, нити блоковску политику и противи се једностраним санкцијама, економској принуди и прекиду веза, поручио је кинески председник Си Ђинпинг на церемонији отварања Трећег међународног форума "Један појас, један пут" у Пекингу, најављујући да ће још 100 милијарди долара бити инвестирано у пројекте широм света у оквиру ове кинеске иницијативе.

Према његовим речима, Кина не тежи изолованој сопственој модернизацији, већ је спремна да уложи напоре да спроведе модернизацију свих земаља света.

Лидер Кине је у свом обраћању обећао да ће кинеско тржиште бити приступачније међународним компанијама и новим инвестицијама која прелазе 100 милијарди долара, као и другим економијама у развоју и двема развојним банкама - Кинеску развојну банку и Извозно-увозну банку Кине, са финансијским оквиром од 47,9 милијарди долара, као и додатних 11 милијарди долара које ће бити уложено у пројекте иницијативе "Појас и пут".

У оквиру форума "Један појас, један пут" се одржава и пословни форум, на коме су постигнути споразуми о сарадњи у вредности од 97,2 милијарде долара, додаје лидер Кине. "Нацрти сарадње су се претворили у праве пројекте", додаје он.

Обраћајући се пред више од 1.000 кинеских и страних делегата  Си је рекао да је таква кинеска политика појачала проток робе, капитала, технологије и људских ресурса у земље које учествују у иницијативи.

"Кина је постала главни трговински партнер за више од 140 земаља и региона, а постаје и главни извор инвестиција за све већи број земаља", наглашава председник Кине.

Трећи међународни стратешки форум "Појас и пут" отворен је данас у Пекингу, а окупио је званичнике из више од 130 земаља и 30 међународних организација.

Осам Сијевих мера

Си Ђинпинг је најавио осам великих мера за изградњу висококвалитетне сарадње у оквиру ове инцијативе "Појас и пут", преноси Синхуа.

Он је саопштио да ће Кина убрзати развој висококвалитетних редовних теретних возова између Кине и ЕУ, и организовати Форум за међународну сарадњу, као и да ће радити са свим странама на изградњи новог логистичког канала у Азији и Европи подржаног железничким и друмским саобраћајем и активно убрзати изградњу новог копненог и поморског коридора и ваздухопловног Пута свиле.

Си је рекао да иницијатива "Појас и пут" подржава изградњу отворене светске економије и да ће Кина створити пилот зону сарадње е-трговине и потписати споразуме о слободној трговини и заштити инвестиција са великим бројем земаља, као и да ће потпуно укинути ограничења приступа страним улагачима у производни сектор.

Кинески председник је најавио ће наставити прагматичну сарадњу и да ће у том смислу Кинеска развојна банка и Извозно-увозна банка Кине отворити оквир финансирања у вредности од по 350 милијарди кинеских јуана (48,75 милијарди долара), што је приближно 100 милијарди долара. 

Кроз Фонд Пута свиле прикупиће се додатних 11 милијарди долара за подршку заједничкој изградњи пројеката на "Појасу и путу" на тржишно оријентисан и комерцијалан начин, додао је.

Си је говорио и о промовисању зеленог развоја и нагласио да ће Кина наставити да продубљује сарадњу у зеленој инфраструктури, зеленој енергији и зеленом саобраћају и повећаће подршку Међународној алијанси за зелени развој "Појас и пут".

"Кина ће наставити да одржава конференцију о зеленим иновацијама "Појас и пут" и изградити механизам дијалога и размене за фотонапонску индустрију и зелену и нискоугљеничну мрежу", рекао је Си.

Он је додао и да ће Кина наставити да спроводи акциони план технолошких иновација Појаса и пута, организовати прву конференцију о научно-технолошким разменама иницијативе, повећати у наредних пет година на стотину број лабораторија основаних заједничком изградњом и подржавати младе научнике других земаља да раде на краткорочним програмима у Кини.

"Кина ће на овогодишњем форуму предложити Иницијативу за глобално управљање вештачком интелигенцијом, и спремна је да појача размене и дијалог са другим земљама у циљу остварење здравог, уредног и безбедног развоја глобалне вештачке интелигенције", саопштио је кинески председник.

Си је најавио да ће Кина радити на међуљудској размени и организовати Форум Лијангџу, чиме ће продубити међуцивилизацијски дијалог држава учесника изградње Појаса и пута.

"На основу већ формираних унија међународних позоришта, фестивала, музеја, галерија и библиотека Пута свиле, основаћемо и Унију туристичких градова Пута свиле. Наставићемо да спроводимо програм Кинеских владиних стипендија Пута свиле", најавио је Си.

Он је још рекао да ће Кина објавити са својим партнерима "Достигнућа и перспективе изградње неподмитљиве Иницијативе "Појас и пут" и промовисати сарадњу засновану на интегритету и најавио даље одржавање Форума међународне сарадње "Појас и пут" и успостављање секретаријата за форум самита.

Си је такође додао да је се у оквиру овог самита одржава и пословни форум, на коме су постигнути споразуми о сарадњи у вредности од 97,2 милијарде долара.
Кинески председник поручио је да су се у тој сарадњи "нацрти претворили у праве пројекте".

image