Свет

Демократама припала Аризона, у Сенату изједначено 49 : 49

Демократа Марк Кели победио је републиканца Блејка Мастерса у трци за Сенат у америчкој савезној држави Аризона, преноси Си-Ен-Ен
Демократама припала Аризона, у Сенату изједначено 49 : 49© Tanjug/AP Photo/Roš D. Franklin

Демократа Марк Кели победио је републиканца Блејка Мастерса у трци за Сенат у америчкој савезној држави Аризона, подаци су Си-Ен-Ена на основу 85 одсто обрађених података, што значи да у горњем дому Конгреса после међуизбора одржаних 8. новембра обе странке имају по 49 места.

Подаци америчке медијске куће показују да је Кели освојио 51,8 одсто гласова, а Мастерс 46,1 одсто, дакле за демократе се за сада одлучило 124.000 људи више.

Марк Кели је бивши астронаут чија је супруга Габријела Гифордс 2011. године преживела атентат док је била чланица америчког Конгреса током учешћа на скупу у Аризони. 

Из изборне комисије задужене за гласове у Аризони и Невади јављају да треба пребројати 520.000 гласова пристиглих мејлом, што би могло да потраје још две недеље, преноси Ројтерс.

Већина тих гласова је из округа Марикопа, где је главни град Феникс.

За контролу над Сенатом демократама је потребна победа у још једној држави, Џорџији или Невади, будући да уколико исход буде нерешен (50 : 50), Демократска странка ће имати већину јер може да рачуна на глас потпредседнице САД Камале Харис.

За сада је извесно да ће у Џорџији бити поновљени избори, јер нико од кандидата није прешао неопходних 50 одсто гласова (у другом кругу, 6. децембра, суочиће се актуелни демократски сенатор Рафаел Ворнок с републиканцем Хершелом Вокером). А у Невади је, према пројекцијама Си-Ен-Ена, тесна битка: на основу 94 одсто пребројаних листића, републиканац Адам Лексолт има 821 глас више од демократе Кетрин Кортес Масто.

У борби за места у Представничком дому ситуација је другачија – републиканци су близу победе, јер имају 211 мандата, а демократе 203. Додуше, пребројавање још није готово, за већину је потребно 218 од 435 места.

image