Свет

Бајденов шеф граничне заштите одбија да напусти функцију: Дај отказ или ће те председник отпустити

Магнус је дуже време на мети критика због озбиљне кризе повезане са илегалним миграцијама и неконтролисаним преласцима преко границе
Бајденов шеф граничне заштите одбија да напусти функцију: Дај отказ или ће те председник отпуститиwww.globallookpress.com © Mandel Ngan - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Шеф америчке царине и граничне заштите (ЦБП), Крис Магнус наводно је одбио да поднесе оставку који су њега тражили високи званичници Министарства унутрашње безбедности САД (ДХС).

Амерички медији пишу да Магнус има две опције - да сам напусти функцију или да му отказ уручи лично председник државе Џозеф Бајден. Магнус је дуже време на мети критика због озбиљне кризе повезане са илегалним миграцијама и неконтролисаним преласцима преко границе.

Он је прошле недеље, у писму које је послао вишим службеницима, навео да су му секретар Министарства унутрашње безбедности Алехандро Мајоркас и његов заменик Џон Тијен наложили да поднесе оставку јер више немају поверења у његову способност да надгледа највећу америчку агенцију за спровођење закона.

Међутим, Магнус је  за "Лос Анђелес тајмс" изјавио да не планира да одступи са те функције, као и да је узбуђен због напретка који је постигао. Ипак, признао је да му је Министарство укинуло приступ званичном владином Твитер налогу.

Више од 5,5 милиона илегалних миграната сусрело се агентима ЦПБ-а на америчким границама откако је Бајден преузео дужност председника у јануару 2021. године. Чак 2,2 милиона особа је ухапшено на америчко-мексичкој граници у последњој фискалној години, која је завршена 30. септембра.

"И Крис Магнус и његов шеф, секретар Мајоркас, требало би да поднесу оставке. Они не успевају у најосновнијој мисији Министарства за унутрашњу безбедност. Наше границе су широм отворене", рекао је прошле недеље републиканац са Флориде Грег Стјуб.

Бајден је лично одабрао Магнуса за вођу ЦБП-а, чиме је он постао први мушкарац хомосексуалне оријентације на тој позицији. Он је више од 30 година радио у полицији, а ово му није први инцидент. Наиме, један затвореник је преминуо док је он био на челу полиције града Тусона у Аризони. Магнус је тада понудио оставку, али је она одбијена.

image
VV inauguration
banner