Свет

Арагонес тражи референдум о независности Каталоније "попут оног у Шкотској"

Настављају се преговори званичног Мадрида и баскијских и каталонских сепаратиста
Арагонес тражи референдум о независности Каталоније "попут оног у Шкотској"© Photo by Alex Caparros/Getty Images

Каталонски регионални председник Пере Арагонес поручио је да будућа шпанска влада треба да пристане да одржи "референдум попут оног у Шкотској" 2014 године.

"Супротно ономе што тврде шпанске националистичке странке, Каталонија је европска, грађанска и демократска нација која жели да одлучује у миру и слободи", рекао је Арагонес додавши да ће Каталонци, пре или касније, гласати на референдуму о самоопредељењу, преноси "Еурактив".

Он је позвао шпанску владу да помилује оне који су били укључени у покушај сецесије 2017. године, рекавши да би то била "почетна тачка" за решавање "политичког сукоба" између Каталоније и званичног Мадрида.

"Уверен сам да ће Каталонија гласати на референдуму", поручио је Арагонес, лидер сепаратистичке странке Републиканска левица Каталоније (ЕРЦ).

Вршилац дужности шпанског премијера Педро Санчез састао се раније овог месеца са представницима баскијске сепаратистичке партије ЕХ Билду, чиме је постао први председник шпанске владе који је одржао званичне разговоре са том баскијском сепаратистичком партијом док као привремени лидер настоји да формира нову владу.

Он се састао и са представницима странке Заједно за Каталонију пошто је његовим социјалистима (ПСОЕ) потребна подршка каталонских и баскијских сепаратистичких партија како би обезбедили већину за формирање нове владе пре 27. новембра, или ће се, у супротном, суочити са новим парламентарним изборима следеће године.

image