Свет

Прва дама Украјине тражи од "Гугла" контролисан приступ интернету за свој народ

Супруга украјинског председника је на састанку са представницима компаније "Гугл" тражила да се "дерусификују" резултати претраге на претраживачу као и да се укине аутоматско приказивање садржаја на руском језику за кориснике из Украјине и украјинских ИП адреса
Прва дама Украјине тражи од "Гугла" контролисан приступ интернету за свој народ© Tanjug/AP Photo/Kevin Wolf

Супруга украјинског председника Елена Зеленска састала се са представницима компаније "Гугл" и изнела им четири захтева украјинских власти, тражећи између осталог контролисан приступ интернету за становнике Украјине.

Два захтева можда и изгледају као потреба за задовољењем политичких амбиција кијевског руководства – да Крим на Гугл мапама буде приказан као територија Украјине, и да се истакне да Украјина географски не припада Земљама независних држава. Међутим друга два захтева се директно тичу укидања основног људског права на слободан приступ информацијама.

Зеленска је тражила да се "дерусификују" резултати претраге на Гуглу и Јутјуб предлози као и да се укине аутоматско приказивање садржаја на руском језику за кориснике из Украјине и украјинских ИП адреса.

У пракси би то значило да компанија мора да укључи посебне алгоритме који ће украјинским корисницима интернета понудити искључиво западне и украјинске ресурсе, потпуно им ограничавајући приступ другим изворима информација. Према индиректним информацијама, такви алгоритми и сада функционишу, али ће након захтева Зеленске вероватно бити пооштрени, пише "Украина.ру".

Све ово изгледа као још један огроман лонац информација који се ставља на главу украјинском друштву како би им се на тихој ватри скувала свест, каже извор портала. У овом тренутку једина алтернатива информативном "концентрационом логору" за становнике Украјине остају телеграм канали, које не контролише Гугл ни други западни дигитални цензори.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на ову вест и запитала да ли је прва дама Украјине можда тражила и да се француски бренд луксузног накита, кожне галантерије и сатова, чувени "Картије" назива украјинским?

image