Русија

Руски патријарх позвао свет да подржи канонску Украјинску православну цркву

Патријарх Кирил обратио се верским поглаварима и међународним организацијама, затраживши од њих помоћ да се спречи масовно кршење права верника УПЦ, који се суочавају са претњама по здравље и живот
Руски патријарх позвао свет да подржи канонску Украјинску православну црквуwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руски патријарх Кирил позвао је све цркве света и међународне организације да подрже канонску Украјинску православну цркву, коју у Украјини покушавају да забране. 

Патријарх је позвао свет да "предузме све могуће мере како би се спречило масовно кршење права верника УПЦ", а коментар је уследило након јучерашњег усвајања у првом читању Закона о забрани УПЦ. Иначе, да би закон у потпуности био усвојен, потребно је да прође и друго читање. 

Руски патријарх додаје да епископија и верници немају право на ефикасну правну заштиту у тренутку када постоји претња по њихов живот и здравље, а која долази од верских екстремиста и уз дозволу власти у Кијеву. Како наводи, мере које би спречиле ово безакоње могу бити усвојене и спроведене у дело пре него што нацрт поменутог закона буде усвојен у потпуности. 

Забрана УПЦ нанеће велику штету милионима верника, јер ни они који су иницирали, а ни који подржавају ову забрану "не крију да је нацрт закона усмерен против највеће верске заједнице Украјине, који има за циљ уништавање УПЦ као једне централизоване структуре, али и свих њених епархија, парохија и манастира", истакао је патријарх Кирил.

Како преносе "РИА Новости", молба руског патријарха упућена је верским поглаварима, генералном секретару УН Антониу Гутерешу, врховном комесару за људска права при Уједињеним нацијама Фолкеру Тирку и великом броју челника из ОЕБС-а.

image