Свет

Индија успешно лансирала прву свемирску ракету (ВИДЕО)

Мисија "Гагањан" има за циљ развијање свемирске капсуле са људском посадом која ће носити три космонаута у орбиту на висину од 400 километара, на период од три дана
Индија успешно лансирала прву свемирску ракету (ВИДЕО)www.globallookpress.com © UNI/XinHua

Индија је данас успешно извела прво лансирање ракете за своју будућу орбиталну мисију "Гагањан" са посадом, пренела је Индијска организација за истраживање свемира (ИСРО).

ИСРО је саопштио да ће истражити начине да одржи људско присуство у свемиру када се "Гагањан" заврши.

Како се наводи, "Гагањан" мисија има за циљ развијање свемирске капсуле са људском посадом која ће носити три космонаута у орбиту на висину од 400 километара, на период од три дана, пре него што се спусти у Индијски океан.

За мисију, до које долази након историјског слетања летелице Чандрајан-3 на јужни пол Месеца, је издвојено око милијарду долара.

Индијски премијер Нарендра Моди рекао је након успешног лансирања да "тај корак приближава земљу имплементацији сопственог свемирског програма са људском посадом".

Индија је почетком септембра успешно лансирала ракету како би проучавала Сунце, саопштила је свемирска агенција те земље, након историјског успеха са слетањем на јужни пол Месеца са ровером Чандрајана-3.

У директом преносу на интернет страници Индијске организације за истраживање свемира (ИСРО), који је пратило скоро 500.000 гледалаца, и уз хиљаде окупљених у галерији за посматрање у близини места лансирања, ракета је полетела остављајући за собом траг дима и пламена док су научници аплаудирали.

image