Свет

"Индепендент": Неће бити традиционалне групне фотографије на самиту Г20 на Балију

Према писању "Индипендента", индонежанске власти су одлучиле да одустану од традиције због геополитичких тензија
"Индепендент": Неће бити традиционалне групне фотографије на самиту Г20 на Балијуwww.globallookpress.com © G20 Italia/G20 Italia

Предстојећи самит Групе 20 на Балију могао би да буде прође без такозване породичне фотографије, на којој светски лидери позирају заједно како би показали моћ и јединство.

Према писању "Индипендента", индонежанске власти су одлучиле да одустану од традиције због геополитичких тензија, а није ни сигурно да ће земље чланице дати заједничку изјаву по завршетку самита.

Западни лидери су једногласно осудили Москву због специјалне војне операције у Украјини и углавном нису вољни да званично разговарају са руским представницима на самиту. Уосталом, и председник Русије Владимир Путин неће присуствовати скупу лидера највећих светских економија, већ министар спољних послова Сергеј Лавров.

Да амерички званичници не планирају званичне сусрете са руском страном показала је изјава помоћника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана који је поручио да Бајден не планира да на самиту разговара са Лавровом.

Велика Британија и Европска унија планирају да учине "све што је могуће" да изолују Русију на самиту на Балију. Званичници ЕУ рекли су за британски "Телеграф" да ће игнорисати руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, те да охрабрују своје савезнике да напуштају заседање када говори делегација Москве.

Ово је први скуп овако великих размера од фебруара ове године, а очекује се да ће сукоб Русије и Украјине бити главна тема.

Председник Украјине Владимир Зеленски обратиће се званицама виртуелним путем, иако његова земља није у Г20.

image