Свет

Британија и ЕУ позивају савезнике да бојкотују Русију на Г20

Званичници ће на овај начин, како наводи британски "Телеграф", послати "поруку мира" да с једне стране постоји сложна коалиција, а с друге изолована Русија
Британија и ЕУ позивају савезнике да бојкотују Русију на Г20www.globallookpress.com © Carola Frentzen

Велика Британија и Европска унија планирају да учине "све што је могуће" да изолују Русију на самиту Г20 на Балију. Званичници ЕУ рекли су за британски "Телеграф" да ће игнорисати руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, те да охрабрују своје савезнике да напуштају заседање када говори делегација Москве.

"Покушавамо да сарађујемо с партнерима како бисмо веома, веома, веома чврсто показали шта међународна заједница мисли о свим злочинима, зверствима и незаконитим акцијама Русије (у Украјини)", рекао је портпарол службе ЕУ за спољне послове и додао да то значи да обесхрабрују учеснике да се састану с Лавровом или с било ким из руске делегације, као и да сугеришу људима да изађу из сале када Русија треба да говори.

"Телеграф" преноси оцене званичника да ће се на овај начин послати "порука мира" и да ће с једне стране постојати сложна коалиција, а с друге изолована Русија.

Упркос извештајима да Вашингтон подстиче Кијев да буде отворенији за мировне преговоре с Русијом, Европљани ће својим акцијама на Балију јасно ставити до знања да се преговори морају одвијати под условима прихватљивим за Украјину.

Ипак, исти извори "Телеграфа" кажу и да је реално да ће Кина и Русија сарађивати на ублажавању сваке заједничке изјаве која позива на деескалацију. Званичник ЕУ описао је однос Москве и Пекинга као "пријатељство без ограничења", додајући: "Кинези и Руси блиско сарађују."

image