Свет

Велики брат: Све више скривених камера у апартманима "Ер Би-Ен-Бија"

Стручњаци саветују кратак преглед просторија, али и указују на то да је једино право решење доношење строжих прописа и провера оних који оглашавају своје апартмане
Велики брат: Све више скривених камера у апартманима "Ер Би-Ен-Бија"Getty © Photo by Luke Dray/Getty Images

Од почетка године забележено је више случајева да су гости у објектима изнајмљеним преко "Ер Би-Ен-Бија" пријавили да им је нарушена безбедност, што је опет актуелизовало причу о безбедности боравка у кући странаца последњих година, односно какве санкције би требало да сноси компанија за изнајмљивање смештаја.

"Камере и уређаји за прислушкивање су доступни на тржишту и лако их је купити. То раније није био случај. Сада се могу набавити и преко интернета и то нико не контролише", кажу стручњаци и саветују обавезну проверу објекта у ком желе да бораве, преноси "Политика".

Лист је подсетио на актуелни случај кинеског пара који је на брачном путовању у Малезији открио да је цела кућа у којој су боравили била покривена скривеним камерама, да би полиција потом покренула истрагу.

Сличан случај се десио и у јулу ове године, када је против истог власника поднета тужба од 75 хиљада долара због нарушавања приватности.

Британски стручњаци препоручују да се пре боравка ипак обави кратак преглед простора што може да учини и лаик – камере треба тражити у ситним рупама, у задњем делу књига на полицама, огледалима, сијалицама, биљкама.

"Тражите на логичним местима, вероватно би такав неко камере поставио у тоалетне просторе као што су купатило, туш-кабина и спаваћа соба", додају стручна лица.

Међутим, једино право решење је доношење строжих прописа и провера оних који оглашавају своје апартмане, закључује "Политика".

image