Свет

Иран добио поруке од САД-а, па одговорио Бајдену: Лицемеран став и наводна бригу о људским правима

Према речима иранског министра спољних послова Хосеина Амир-Абдолахиана, САД су слањем хиљада пошиљки оружја и "пуном подршком ционистичком режиму" показале колико нису заинтересоване за ширење рата на Блиском истоку
Иран добио поруке од САД-а, па одговорио Бајдену: Лицемеран став и наводна бригу о људским правимаwww.globallookpress.com © Iranian Foreign Ministry/Keystone Press Agency

Сједињене Америчке Државе послале су Ирану две поруке у вези са ескалацијом сукоба на Блиском истоку, открио је ирански шеф дипломатије Хосеин Амир-Абдолахиан.

"Прва порука гласи да САД нису заинтересоване за ширење рата, а у другој поруци се од Ирана тражи уздржаност и инсистира се да и Иран такође затражи од других земаља и других страна да буду уздржане", рекао је Амир-Абдолахиан током конференција за новинаре у Техерану, али није открио како и када су достављене поруке званичног Вашингтона, преноси Си-Ен-Ен.

Према његовим речима, САД кажу да нису заинтересоване за ширење рата, али су слањем хиљада пошиљки оружја и "пуном подршком ционистичком режиму" у протекле две недеље показале да су укључене у ширење и ескалацију сукоба.

Ирански министар спољних послова осудио је америчког председника Бајдена због, како је рекао, "лицемерног става" САД у вези са људским правима у Појасу Газе.

Амир-Абдолахиан је упитао да ли је "смрт више од 5.000 цивила, жена и деце, више од 20.000 рањених и стотине хиљада бескућника резултат бриге о људским правима о којима је господин Бајден говорио".

Док се Израел припрема за очекивани копнени упад његове војске у Појас Газе, појачани су дипломатски напори да се спречи да рат против Хамаса ескалира у шири регионални сукоб.

Си-Ен-Ен је у понедељак известио да САД имају обавештајне податке да групе које имају подршку Ирана планирају да појачају нападе на америчке снаге на Блиском истоку, док Иран настоји да искористи реакције муслиманских земаља изражене поводом америчке подршке Израелу.

image