Свет

САД - земља у којој су масовне пуцњаве постале нормалне

Од почетка јануара 2023. догодило се чак 39 одвојених масовних пуцњава у којима је убијено најмање 69 људи
САД - земља у којој су масовне пуцњаве постале нормалнеwww.globallookpress.com © © Joel Lerner

Само на Нову годину, односно последњег дана 2022, у Сједињеним Америчким Државама догодило се шест масовних пуцњава у којима је убијено и повређено више од четворо људи.  

Од почетка јануара 2023. било је чак 39 одвојених масовних пуцњава у којима је убијено најмање 69 људи, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на податке које прикупља "Ган вајоленс архајв".

Најсмртоноснија се догодила прошлог викенда у Монтереј Парку у Калифорнији када је 72-годишњи човек убио 11 људи и ранио деветоро у плесној дворани.

Док је разговарао са повређенима из Монтереј парка у болници, гувернера Калифорније Гевина Њусома позвали су у страну да га обавесте да се догодила још једна масовна пуцњава – у Халф Мун Беју недалеко од Сан Франциска.

"Трагедија за трагедијом", написао је Њусом на свом Твитер налогу где је и описао како су га док је разговарао са жртвама једне масовне пуцњаве обавестили да се догодила још једна. У тој је 67-годишњи човек убио седморо људи.

Учесталост масовних пуцњава и различитост места где се она дешавају, у плесним дворанама, богомољама, школама, салонима лепоте, доприносе утиску да такво насиље може да се догоди било када и било где, пише њујоршки лист.

Истовремено то подстиче позиве да се ограничи продаја оружја, али с друге стране и да се нација све више и више наоружава у страху од таквих догађаја. Толики број пуцњава, такође, има ефекат нормализовања насиља, па криминолози страхују да ће људи огуглати на такве вести и престати да буду осетљиви на насиље.

Број масовних пуцњава у САД расте од 2014. године, па је тако 2021. било 690 оваквих криминалних дела, дупло више него седам година раније. Уз то, јануарских напада ове 2023. више је него претходних година. Лане је било 28 масовних пуцњава, 2021. у јануару 26, а 2018. године 16.

"Нема места у Америци које је безбедно од оружаног насиља. Ово мора да стане. Што је много, много је", рекао је сенатор из Калифорније Дејвид Мин, коментаришући трагедију у Монтереј Парку.  

Студија из 2015. повезала је висок проценат масовних пуцњава са великим процентом поседовања оружја. Американци чине око пет одсто глобалне популације и поседују 42 одсто светског личног наоружања, наводи се у студији.

Колико расте број комада ватреног оружја по глави становника показују и провере које у вези са његовим поседовањем врши ФБИ. Пре 16 година таквих провера било је десет милиона годишње, а 2021. чак 40 милиона.  

Аутор студије наводи, међутим, да само поседовање оружја није кључни фактор високе стопе убистава колико то што је оно лако доступно.

У 14 масовних пуцњава које су истраживали, више од половине починилаца набавило је своје прво ватрено оружје у години пре него што ће извршити злочин, дакле нису га поседовали раније, али су лако могли да постану његови власници.

image