Свет

Обила му се о главу подршка Израелу: Бајденов рејтинг међу демократама никад гори

Једанаести квартал свог мандата Бајден ће запамтити по никад горим резултатима међу својим демократама
Обила му се о главу подршка Израелу: Бајденов рејтинг међу демократама никад гори© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Бајденов рејтинг међу демократама у последњих месец дана пао је за 11 процентних поена, на 75 одсто, што је најгори његов резултат од почетка председничког мандата. Овај пад је, како истиче "Галуп" који је спровео истраживање довео и до пада Бајденовог укупног рејтинга за четири поена, односно на 37 одсто, што је његов лични најнижи ниво.

Истовремено, Бајденово одобравање међу независним странкама је опало за четири поена, на 35 одсто, док је рејтинг републиканаца остао непромењен, само 5 одсто.

Најновији пад Бајденовог рејтинга, у анкети спровођеној од 2. до 23. октобра, забележен је након изненадног напада Хамаса на Израел 7. октобра.

Одмах након напада, Бајден је обећао "чврсту и непоколебљиву" подршку Израелу из САД, а потом посетио земљу 18. октобра да ту поруку понови. Ипак због превише блиског повезивања са Израелом, као и због тога што не чини довољно за Палестинце, Бајден се суочио са критикама неких чланова његове странке. Неки истакнути демократски посланици и демонстранти широм САД позвали су Бајдена да учини више да помогне милионима Палестинаца којима је потребна хуманитарна помоћ.

"Почетком ове године, Галуп је открио да су по први пут у САД симпатије демократа према Палестинцима надмашиле оне према Израелцима. Иако истраживање није осмишљено тако да омогући статистички поуздане процене по периодима, дневни резултати снажно указују на то да је одобравање демократа за Бајдена нагло пало након напада Хамаса и Бајденовог обећања пуне подршке Израелу истог дана. Тренутни Бајденов рејтинг од 75 одсто одобравања међу демократама је знатно испод просека од 86 одсто његове странке током његовог председничког мандата", указује се на сајту "Галупа".

У међувремену, Бајденов рејтинг међу републиканацима је више од две године константно низак и једноцифрен, док је његов рејтинг међу бирачима независних кандидата променљивији, али генерално слаб од јула 2021.

Тренутни рејтинг Бајдена међу демократама је четири поена нижи од најнижег рејтинга републиканаца Доналда Трампа током његовог председничког мандата.

Бајденов просечни рејтинг одобравања у 11. кварталу мандата (од око 40 одсто) лошији је од рејтинга из истог периода за све осим једног од укупно 11 америчких председника после Другог светског рата. Просечна оцена Џимија Картера од 31,4 одсто у 11. кварталу забележена је 1979. године током енергетске кризе широм земље и високих цена гаса.

"Чини се да је Бајденово непосредно и одлучно показивање подршке Израелу након напада Хамаса 7. октобра одбило неке у његовој странци, што је резултирало најгором проценом демократа о председнику откако је преузео дужност. Бајденова укупна оцена одобравања такође одговара његовом личном ниском нивоу. Израелско-палестински сукоб долази у тренутку када су Американци и даље песимистични по питању економије и Бајденова администрација се бори са све већим бројем миграната који покушавају да уђу у земљу, а дебата се наставља о томе колику помоћ да пружи Украјини у њеном рату са Русијом", указује "Галуп".

Институт закључује да би у зависности од развоја догађаја на Блиском истоку и погоршавања хуманитарне кризе у Гази, Бајденови ставови моли да утичу не само на исход рата, већ и на то како самог америчког председника гледају код куће.

image