Свет

Политика према Израелу нагриза подршку демократа Бајдену

Бирачи млађи од 35 година, групе либералних активиста, црнци и Хиспаноамериканци не слажу се са подршком америчког председника Израелу због чега размишљају да ли да га подрже у председничкој трци
Политика према Израелу нагриза подршку демократа Бајдену© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Дугогодишње јединство Демократске партије око председника Бајдена почиње да нагриза његова непоколебљива подршка Израелу у рату са Палестинцима, са левичарском коалицијом младих гласача који показују више незадовољства према њему него у било ком тренутку од када је изабран.

Од Капитол Хила до Холивуда, у синдикатима и групама либералних активиста, на факултетима и у средњошколским кафетеријама, емоционална подела око сукоба грчи либералну Америку, пише "Њујорк тајмс".

Док су умерене демократе и критичари на десници аплаудирали Бајденовој подршци Израелу, он се суочава са новим отпором енергичне фракције његове странке која види палестинску ствар као продужетак покрета за расну и социјалну правду који су доминирали америчком политиком током лета 2020.

У протестима, отвореним писмима, побунама особља и напуштањима, либералне демократе захтевају да Бајден раскине са вишедеценијском америчком политиком и позове на прекид ватре.

Политичка моћ израелских скептика унутар странке не може јасно да се измери, а до председничких избора 2024. је остало више од годину дана. Њихови напори су били неорганизовани, и они се мало слажу око тога колику кривицу да пребаце на Бајдена и да ли да га казне следећег новембра ако игнорише њихове молбе, пише "Њујорк тајмс".

Бајден се већ бори са слабим демократским ентузијазмом, и не би требало много слабљења у подршци гласача који су га подржали 2020. да његова кандидатура за реизбор буде доведена у питање. Његова маргина победе у кључним државама била је само неколико хиљада гласова — једва довољно да поштеди значајан пад у гласовима младих бирача отуђених његовом лојалношћу десничарској израелској влади коју виде као непријатељску према њиховим вредностима.

У суштини, турбуленција око Израела је фундаментално неслагање око политике, што га издваја од изазова као што је незадовољство бирача економијом, за које Бајденови савезници верују да се може решити бољим порукама. Председник, који се деценијама позиционирао у средини своје странке и управљао идеолошком и генерацијском поделом демократа током прве половине свог мандата, сада се суочава са питањем које нема лаку средину.

За Бајдена је можда највише забрињавајуће то што су у холовима Конгреса најкритичнији гласови демократа из редова црнаца и Хиспаноамериканаца који су помогли његову победу 2020. године. Од четвртка, свих 18 чланова Представничког дома који су потписали резолуцију која позива на "непосредну деескалацију и прекид ватре у Израелу и окупираној Палестини" били су из њихових редова.

Стотине бивших чланова особља који су радили за председничке кампање сенатора Бернија Сандерса из Вермонта и сенатора Елизабет Ворен из Масачусетса ове недеље потписали су отворена писма у којима их позивају да донесу резолуцију о прекиду ватре у Сенату.

Сенатори су се одупирали таквим позивима, али господин Сандерс је ове недеље позвао на "хуманитарну паузу", став који су неки други либерални законодавци и групе почели да прихватају и за који је државни секретар Ентони Блинкен рекао да се "мора размотрити".

Други прогресивни посланици, међутим, тврде да таква "пауза" не иде довољно далеко и инсистирају на прекиду ватре.

У "Мув-ону", групи либералних активиста која је подржала Бајдена у априлу, млађи чланови побунили су се након што је организација издала почетно саопштење у којем осуђује напад Хамаса , али не и понашањем Израела према Палестинцима.

Најновије саопштење "Мув-она" о рату, у први план ставља хуманитарну кризу у Гази и наводи да "председник Бајден и наши лидери морају јавно да позову на хитан прекид ватре".

Демонстрације против америчке политике у Израелу прошириле су се са Капитола и универзитетских кампуса на средње школе широм земље. 

Покрет "Санрајз", коалиција младих, прогресивних климатских активиста који су се мобилисали у име Бајденове кампање 2020. године, једна је од група која је позвала на прекид ватре. Неки у организацији запитани су око тога да ли ће се они и други млади људи поново мобилисати за Бајдена, рекла је политички директор групе Мишел Вајндлинг.

Подршка Сједињених Држава Израелу је непопуларна међу бирачима млађим од 35 година, показале су анкете, а студенти на десетинама колеџа у среду поподне су напустили часове у оквиру националног напора за мобилизацију групе Студенти за правду у Палестини.

image