Свет

Преговарају о руско-украјинском сукобу - без Русије

Украјина се нада да ће, са својим западним пријатељима, без утицаја Москве, утицати на судбину руске Специјалне војне операције
Преговарају о руско-украјинском сукобу - без Русије© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Преговори о украјинском плану за мир настављају се на Малти где о судбини руске специјалне војне операције расправљају представници више од 65 држава, али не и Русије.

Ту је, наравно, главна звезда украјински лидер Владимир Зеленски који је рекао да чезне за даном када ће људска историја бити само историја мира, наводећи да је та тежња прецизирана у међународном праву и Повељи Уједињених нација.

"Али да ли Повеља УН функционише?", поставио је Зеленски питање на Јутјубу, наводећи да је свет видео "превише крви" у Украјини и на Блиском истоку и да свет мора дати другачији одговор.

Дводневни састанак званичника за националну безбедност је трећа рунда оваквих разговора у последњих неколико месеци, пренео је АП.

Кијев, према писању Танјуга, сматра да је то прилика да придобије подршку за мировни план председника Зеленског од 10 тачака, посебно због тога што сукоб на Блиском истоку помера пажњу међународне заједнице са рата у Украјини.

Русија, која није позвана ни на један од састанака, одбацила је ту иницијативу као пристрасну.

Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак навео је на конференцији да ће, пошто се све више држава укључује у развој плана Зеленског, Русија "морати да попусти међународној заједници и да прихвати заједничке услове".

Јермак је рекао да ће се током викенда дискутовати о пет од 10 тачака плана: нуклеарној и енергетској безбедности, сигурном снабдевању храном, ослобађању ратних заробљеника и депортованих, као и о обнављању територијалног интегритета Украјине.

Да Запад још увек не даје озбиљан предлог, више пута је истицао руски шеф дипломатије Сергеј Лавров. Са друге стране, своје предлоге за мирно решење дале су афричке државе, Кина, Бразил многе друге земље.

Москва је спремна да преговара о Украјини али уз услов - мора да се узме у обзир нова реалност у вези са новим регионима Руске Федерације (ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорошка област) као и интереси руске безбедности.

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер, недавно је рекао да је Украјина била спремна да пристане на мир током мировних споразума у марту 2022.године у Истанбулу, али да јој то Запад није дозволио.

image